Modern Indian History Multiple Choice Questions Set -11

Question 1.

Federal form of Governments at centre was in troduced in India under:

A.Government of India Act of 1909
B.Indian Councils Act of 1909
C.Government of India Act of 1935
D.Indian Independence Act of 1947

Ans: C.Government of India Act of 1935


Question 2.

What was meant by the secretary of State of India during the British?

A.An official who worked as the Secretary to the Viceroy of India
B.A Secretary level official appointed in each Presidency of India
C.A British minister given full control over the Government of India
D.A senior officer appointed the Viceroy to look into his internal administration in India

Ans: C.A British minister given full control over the Government of India


Question 3.

Which among the following place, was not an important centre of the Revolt of 1857 ?

A.Agra
B.Kanpur
C.Jhansi
D.Lucknow

Ans: A.Agra


Question 4.

Who, among the following, was the pioneer of social reform movements in 19th century India ?

A.Aurobindo Ghosh
B.Raja Ram Mohan Roy
C.Devendra Nath Tegore
D.Keshav Chandra Sen

Ans: B.Raja Ram Mohan Roy


Question 5.

The Indian National Army (Azad Hind fauj) fought in the Second World War against

A.Germany
B.Japan
C.Italy
D.Great Britain

Ans: D.Great Britain


Question 6.

‘Lucknow pact’ was a deal between

A.Indians and the British about legislative seats
B.Hindus and Muslims regarding seat sharing in legislatures
C.Depressed castes and Brahmins about job reservations
D.Hindus and Sikhs about job reservations

Ans: B.Hindus and Muslims regarding seat sharing in legislatures


Question 7.

Who among the following was famous for framing the education minute?

A.Lord Elgin
B.Lord Macaulay
C.Sadler
D.None of these

Ans: B.Lord Macaulay


Question 8.

When was the Gandhi Irwin Pact made?

A.1935
B.1931
C.1929
D.1932

Ans: B.1931


Question 9.

Indian Universities Act, 1904 was passed during the governorship of

A.Lord Lytton
B.Lord Curzon
C.Lord Ripon
D.Lord Hardinge-I

Ans: B.Lord Curzon


Question 10.

The joint session of the Congress and Muslim League was held in 1916 at

A.Delhi
B.Kanpur
C.Lucknow
D.Madras

Ans: C.Lucknow


Question 11.

Who, among the following, has been known as the ‘Frontier Gandhi’?

A.Khan Abdul Ghaffar Khan
B.Khan Saheb
C.Chaudhary Shaukatullah
D.Liaquat Ali Khan

Ans: A.Khan Abdul Ghaffar Khan


Question 12.

“Neel Darpan’ a play depicting the revolt against the Indigo planters was written by

A.Dinbandhu Mitra
B.Bankim Chandra Chatterjee
C.Rabindranath Tagore
D.Naveen Chandra Sen

Ans: A.Dinbandhu Mitra


Question 13.

The hero of the Kakori ‘Dacoity’ case was

A.Ramprasad Bismil
B.Bhagat Singh
C.Batukeshwar Datta
D.Barkatulla

Ans: A.Ramprasad Bismil


Question 14.

Who, among the following, founded the ‘All India Depressed Classes Federation’ in 1920?

A.M.K. Gandhi
B.Jyotiba Phule
C.G.K. Gokhale
D.B.R. Ambedkar

Ans: D.B.R. Ambedkar


Question 15.

The Ryotwari System of Land Tenure to a situation where

A.The Ryot is the owner of the land held by him/her and directly pays the revenue assessed on the land to the State
B.The Ryot is an occupancy tenant of his/her land and pays the land revenue to the Zamindar
C.The person cultivates the land leased from a landlord and inreturn pays rent to the landlord
D.the land is collectively owned and cultivated on a cooperative basis

Ans: A.The Ryot is the owner of the land held by him/her and directly pays the revenue assessed on the land to the State


Question 16.

Champaran Satyagraha was related to

A.Indigo
B.Mill-owners
C.Plague
D.Fresh assessment of land

Ans: A.Indigo


Question 17.

Who was the first propounder of the doctrine of Passive Resistance ?

A.B. G Tilak
B.Aurobindo Ghosh
C.Lajpat Rai
D.G.K. Gokhale

Ans: B.Aurobindo Ghosh


Question 18.

In which of the following places was the Ryotwari settlement introduced?

A.Uttar Pradesh and Punjab
B.North-West Provinces and Punjab
C.Madras and Bombay
D.Bengal and Bihar

Ans: C.Madras and Bombay


Question 19.

Swami Dyanand Saraswati established the Arya Samaj in 1875 at

A.Bombay
B.Lahore
C.Nagpur
D.Ahmadnagar

Ans: A.Bombay


Question 20.

The first newspaper which was published in India was

A.The Calculatta Gazette
B.The Calculatta Gazette
C.The Oriental Maganize of Calculatta
D.The Bengal Gazette

Ans: D.The Bengal Gazette


Modern Indian History GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Modern Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Modern Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment