MCQ Study Materials on Docks and Harbour Engineering – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Assertion A: Depth and width required at the entrance to a harbour are more than those required in the channel.
Reason R: The entrance to a harbour is usually more exposed to waves as compared to the harbour itself.
Select your answer based on the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A


Q2. A low wall built out into the sea more or less perpendicular to the coast line, to resist the travel of sand and shingle along a beach, is called

(A) Break water
(B) Break wall
(C) Groins
(D) Shore wall

Answer: (C) Groins


Q3. As per Stevenson’s empirical formula, the approximate value of the height of the wave in meters is given by

(A) 0.34 VF
(B) 0.5 VF
(C) 1.5 VF
(D) 3.4 VF
Where ‘F’ is the fetch in km

Answer: (A) 0.34 VF


Q4. Pick up the incorrect statement from the following: In a dry dock block made of hard wood,

(A) Spacing of the blocks is 1.35 m
(B) The lowest block is 1.8 m long 40 cm × 40 cm in cross-section
(C) The middle block is 1.6 m long 40 cm × 40 cm in cross-section
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q5. Pick up the correct statement function following:

(A) The coarse material which has a smaller angle of repose, causes a steeper beach slope
(B) The coarse material which has a greater angle of repose, causes a steeper beach slope
(C) The flattening out of the beach is caused due to the movement of small and uniform particles leeward
(D) Both (b) and (c)

Answer: (D) Both (b) and (c)


Q6. At a place the shore line is along North West-South East. The wind is blowing from the north. The littoral drift will be along

(A) South east
(B) South
(C) South west
(D) North west

Answer: (A) South east


Q7. Which one of the following lines is used for tying a ship with a dock?

(A) Bow line
(B) Stern line
(C) Spring line
(D) All of these

Answer:(D) All of these


Q8. Consider the following statements in regard to Beaufort scale for wind speeds,
(i) The Beaufort number ranges from 1 to 12.
(ii) Higher Beaufort number indicates higher speed of wind,
(iii) Beaufort number for calm is smallest and for hurricane is highest
Of these statements

(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer:(B) (ii) and (iii) are correct


Q9. The wavelength is computed by Bertin’s formula (where T is the period in seconds).

(A) L = (T/2π) g
(B) L = (T²/2π) g
(C) L = (2T/π) g
(D) L = (2T²/2π) g

Answer: (B) L = (T²/2π) g


Q10. In a wet dock system,

(A) Minimum required depth of water for the vessels is maintained
(B) Entrance locks are provided with massive gates
(C) The cost of construction is quite heavy
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. The shore line survey includes:

(A) Depicting the shore line
(B) Depicting the prominent details on shore line
(C) Depicting the high water line
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Cretans:

(A) Are the harbours established on the island south east of Greek mainland
(B) Are the natives of Crete, an island south of Greek mainland
(C) Are the plants, grown in the neighbourhood of harbours
(D) None of the above

Answer: (B) Are the natives of Crete, an island south of Greek mainland


Q13. Assertion A: Marine structures are made specially bulky and strong.
Reason R: Sea insects result in undermining of the hardest and the soundest building material
Select your answer based on the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A


Q14. A harbour is a place where

(A) Ships get shelter and protection against destructive forces due to sea waves
(B) Facilities are provided for receiving cargo and passengers
(C) Port buildings are constructed for commercial purposes
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q15. Dead weight tonnage of a ship
(i) Varies with latitude and season
(ii) Is more than displacement tonnage
(iii) Is the difference between displacement load and displacement light
Of these statements

(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) Only (iii) is correct

Answer: (C) (i) and (iii) are correct


Docks and Harbor Engineering MCQs all set-

We hope the given Docks and Harbor Engineering Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment