MCQ Questions on Database Management System with Answers – Set 12

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following is not a Storage Manager Component?

(A) Transaction Manager
(B) Logical Manager
(C) Buffer Manager
(D) File Manager

Answer: (B) Logical Manager


Q2. Which two files are used during operation of the DBMS?

(A) Query language and utilities
(B) Data manipulation language and query language
(C) Data dictionary and transaction log
(D) Data dictionary and query language

Answer: (C) Data dictionary and transaction log


Q3. A race condition occurs when

(A) Two concurrent activities interact to cause a processing error
(B) Two users of the DBMS are interacting with different files at the same time
(C) Both (a) and (b)
(D) None of the above

Answer: (A) Two concurrent activities interact to cause a processing error


Q4. A list consists of last names, first names, addresses, and pin codes if all people in the list have the same last and the same pin code, a useful key would be

(A) The pin code
(B) The last name
(C) A compound key consisting of the first name and the last name
(D) All of the above

Answer: (C) A compound key consisting of the first name and the last name


Q5. UML is stands for

(A) Universal Modeling Language
(B) Unified Modeling Language
(C) United Modeling Language
(D) Uni Modeling Language

Answer: (B) Unified Modeling Language


Q6. Which of the following is not a Schema?

(A) Database Schema
(B) Physical Schema
(C) Critical Schema
(D) Logical Schema

Answer: (C) Critical Schema


Q7. In SQL, which command(s) is(are) used to create a synonym for a schema object?

(A) CREATE SCHEMA
(B) CREATE SYNONYM
(C) CREATE SAME
(D) None of the above

Answer: (B) CREATE SYNONYM


Q8. Which of the following command(s) is(are) used to recompile a stored procedure in SQL?

(A) COMPILE PROCEDURE
(B) ALTER PROCEDURE
(C) MODIFY PROCEDURE
(D) None of the above

Answer: (B) ALTER PROCEDURE


Q9. Subschema can be used to

(A) Create very different, personalized views of the same data
(B) Present information in different formats
(C) Hide sensitive information by omitting fields from the sub-schema’s description
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q10. Report generators are used to

(A) Store data input by a user
(B) Retrieve information from files
(C) Answer queries
(D) Both (b) and (c)

Answer: (D) Both (b) and (c)


Q11. Who proposed the relational model?

(A) Bill Gates
(B) E.F. Codd
(C) Herman Hollerith
(D) Charles Babbage

Answer: (B) E.F. Codd


Q12. Periodically adding, changing and deleting file records is called file

(A) Updating
(B) Upgrading
(C) Restructuring
(D) Renewing

Answer: (A) Updating


Q13. Data items grouped together for storage purposes are called a

(A) Record
(B) Title
(C) List
(D) String

Answer: (A) Record


Q14. An audit trail

(A) Is used to make back-up copies
(B) Is the recorded history of operations performed on a file
(C) Can be used to restore lost information
(D) None of the above

Answer: (B) Is the recorded history of operations performed on a file


Q15. In a large DBMS

(A) Each user can “see” only a small part of the entire database
(B) Each user can access every sub-schema
(C) Each subschema contains every field in the logical schema
(D) All of the above

Answer: (A) Each user can “see” only a small part of the entire database


Database Management System MCQ – All Set

Database Management System MCQ Questions with Answers – Set 01
Database Management System MCQ Online Test – Set 02
Database Management System Objective Questions – Set 03
Database Management System MCQs Online – Set 04
Database Management System (DBMS) Solved MCQs – Set 05
Database Management System Questions Answers pdf – Set 06
Database Management System Questions and Answers for GATE – Set 07
Database Management System Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 08
DBMS Interview Questions and Answers for Fresher – Set 09
Database Management System Lab Viva Questions and Answers – Set 10
Database Management System One Mark Questions with Answers – Set 11
MCQ Questions on Database Management System with Answers – Set 12
Database Management System (DBMS) GATE Questions and Answers pdf – Set 13
Database Management System Short Questions and Answers pdf – Set 14
Database Management System Objective Type Questions and Answers SET 15

We hope the given computer science Engineering on Database Management System MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Database Management System. If you have any queries related to computer science Engineering on Database Management System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment