MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Who sings the poetry of earth in the summer season?

(a) Grasshopper
(B) Cricket
(c) Crow
(d) Skylark

Answer:(a) Grasshopper


Q2. The lines “What would bechance at Lyonnesse While I should sojourn there” are being repeated in which stanza?

(a) I
(b) II
(c) III
(d) None of the above

Answer: (b) II


Q3. Who sings the poetry of earth in the winter season?

(a) Grasshopper
(b) Cricket
(c) Crow
(d) Skylark

Answer:(b) Cricket


Q4. What is the meaning of ‘Lonesomeness’?

(a) Lonely
(b) Isolated
(c) Loneliness
(d) None of these

Answer:(c) Loneliness.


Q5. Where does the grasshopper take rest?

(a) Beneath the weed
(b) Behind the stone
(c) Grassy hills
(d) None of the above

Answer:(a) Beneath the weed


Q6. “The rime was on the spray” What do you mean by the word “rime”?

(a) Rhyme
(b) Frost
(c) Leaves
(d) Trees

Answer:(b) Frost


Q7. What has the frost wrought?

(a) Poetry of earth
(b) Warmth
(c) Silence
(d) All of the Above

Answer:(c) Silence


Q8. Who could not dare to declare the poet in Lyonnesse?

(a) Prophet
(b) The poet, himself
(c) Wisest wizard
(d) None of these

Answer:(a) Prophet.


Q9. Whose warmth is ever increasing?

(a) Grasshopper’s song
(b) Cricket’s song
(c) Birds chirping
(d) Poetry of earth

Answer:(b) Cricket’s song


Q10. Who could have not guessed what happened in Lyonnesse?

(a) The poet
(b) Prophet
(c) Wisest wizard
(d) Both (b) and (c)

Answer: (d) Both (b) and (c)


Q11. Who is the poet of the poem “When I set out for Lyonnesse”?

(a) T.S. Eliot
(b) Thomas Hardy
(c) Rabindranath Tagore
(d) Firdaus Kanga

Answer: (b) Thomas Hardy


Q12. Who is the poet of the poem “On the Grasshopper and Cricket”?

(a) John keats
(b) T. S. Eliot
(c) Rabindranath Tagore
(d) Ruskin Bond

Answer:(a) John keats


Q13. How far was Lyonnesse when the poet set out for?

(a) two hundred miles
(b) Hundred miles
(c) Fifty miles
(d) None of these

Answer:(b) Hundred miles.


Q14. Complete the line in Stanza 1 that says, “The poetry of earth is __

(a). Never dead
(b). Ceasing never
(c). Dead never
(d). Never ceasing

Answer:(a). Never dead


Q15. “The rime was on the spray” What do you mean by the word “rime”?

(a) Rhyme
(b) Frost
(c) Leaves
(d) Trees

Answer: (b) Frost


Q16. Complete the line in Stanza 2 that says, “The poetry of earth is __

(a) Never dead
(b) Ceasing never
(c) Dead never
(d) Never ceasing

Answer:(b) Ceasing never


Q17. Why did the poet visit there?

(a) To attend a meeting
(b) To supervise the restoration of school
(c) To visit his birth place
(d) To supervise the restoration of church

Answer:(d) To supervise the restoration of church.


Q18. Why did he go to Lyonnesse?

(a) To supervise Church restoration
(b)To supervise hotel restoration
(c) To celebrate New Year
(d) On a vacation

Answer:(a) To supervise Church restoration


Q19. What makes the birds faint?

(a) Earth’s poetry
(b) Hot sun
(c) Frost
(d) Rain

Answer:(b) Hot sun


Q20. “When i —– out for Lyonnesse”

(a) Set
(b) Go
(c) Reached
(d) Went

Answer:(a) Set.


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment