MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 9 The Great Stone Face 1 with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. To Ernest the Great Stone Face was

(a) his only teacher
(b) affectionate and thoughtful
(c) a well-read woman
(d) a famous woman

Answer: (a) his only teacher


Q2. What was the Great Stone Face?

(a) A reflection
(b) A work of nature
(c) An artificial creation
(d) None of the above

Answer: (b) A work of nature


Q3. When Ernest’s work of the day was over he

(a) prayed to God for a long time
(b) read a lot
(c) helped the villagers
(d) would stand for hours before the Great Stone Face

Answer: (d) would stand for hours before the Great Stone Face


Q4. When did the rocks give the impression of a human face?

(a) On reaching near
(b) Through a hole
(c) With the help of camera
(d) From a distance

Answer: (a) On reaching near


Q5. Gather gold was a

(a) rich man
(b) powerful man
(c) great soldier
(d) kind man

Answer: (a) rich man


Q6. Why does the author call the face ‘alive’?

(a) It was alive
(b) It exactly looked like a human face
(c) It resembled a human being
(d) None of these

Answer: (b) It exactly looked like a human face


Q7. What role had the Great Stone Face assumed in Ernest’s life?

(a) Philosopher
(b) Friend
(c) Teacher
(d) Doctor

Answer: (c) Teacher


Q8. Which word in the passage means ‘looked like’.

(a) resembled
(b) features
(c) immense
(d) positively

Answer: (a) resembled


Q9. What sentiments were expressed by the Great Stone Face?

(a) Kindness
(b) Humour
(c) Sympathy
(d) Gratitude

Answer: (c) Sympathy


Q10. What was the name of the man (shopkeeper)?

(a) Rotherfield
(b) Gathergold
(c) Gatherfield
(d) Goldfinch

Answer: (b) Gathergold


Q11. The Great Stone Face was

(a) just close to Ernest’s Cottage
(b) miles away from it
(c) behind the cottage
(d) in front of the cottage

Answer: (b) miles away from it


Q12. Name the lesson.

(a) A Visit to Cambridge
(b) The Summit Within
(c) A Short Monsoon Diary
(d) The Great Stone Face-I

Answer: (d) The Great Stone Face-I


Q13. The Great Stone Face was made by

(a) nature
(b) sculptors
(c) Ernest
(d) Ernest’s forefathers

Answer: (a) nature


Q14. “His mother told him a story”. Whose mother?

(a) Poet’s
(b) Ernest’s
(c) Shopkeeper’s
(d) General’s

Answer: (b) Ernest’s


Q15. Many people believed that the valley was fertile because

(a) of the good climate
(b) of the river
(c) of the grace of the Great Stone Face
(d) the soil was good

Answer: (c) of the grace of the Great Stone Face


Q16. Who would resemble the Great Stone Face?

(a) The greatest and noblest man
(b) The poet
(c) The kind man
(d) The healthy man

Answer: (a) The greatest and noblest man


Q17. The old prophecy was that one day

(a) the Great Stone Face would disappear
(b) the Great Stone Face would come to life
(c) The Great Stone Face would cause havoc to the valley
(d) a man with that face would appear in the valley

Answer: (d) a man with that face would appear in the valley


Q18. “Many people believed in this old prophecy”. For what ’this’ is used here?

(a) That the stone face would be alive
(b) That a face like Great Stone Face should be born
(c) That Ernest will look like stone face
(d) None of these

Answer: (b) That a face like Great Stone Face should be born


Q19. Ernest’s mother was

(a) his only teacher
(b) affectionate and thoughtful
(c) a well-read woman
(d) a famous woman

Answer: (b) affectionate and thoughtful


Q20. Give the meaning of ‘prophecy’.

(a) prophet
(b) advice
(c) prediction
(d) suggestion

Answer: (c) prediction


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment