MCQ on Class 7 Science Chapter 9 Soil with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which of the following type of soil will form a colloidal solution when suspended in water?

(a) Clay
(b) Silt
(c) Sand
(d) Gravel

Answer: (a) Clay


Q2. The uses of soil are:

(a) soil gives crop
(b) soil gives support to buildings
(c) toys can be made from soil
(d) all of these

Answer: (a) soil gives crop


Q3. The topmost soil:

(a) is soft
(b) is a porous layer
(c) can retain more water
(d) All of the above

Answer: (c) All of the above


Q4. Which factor influences soil formation?

(a) Climate
(b) Vegetation
(c) Parent rock
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q5. Soil is polluted by:

(a) air
(b) water
(c) polythene bags
(d) none of these

Answer: (d) none of these


Q6. Soil best suited for cultivation of wheat, rice and sugarcane is

(a) Alluvial soil
(b) Laterite soil
(c) Mountain soil
(d) None of these

Answer: (a) Alluvial soil


Q7. The proportion of sand, silt and clay in a soil sample determines

(a) structure
(b) texture
(c) nutrient potential
(d) fertility level

Answer: (b) texture


Q8. A vertical section through different layers of the soil is:

(a) horizons
(b) soil profile
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (c) both (a) and (b)


Q9. Humus refers to the:

(a) top most layer
(b) bottom layer
(c) rotting dead matter in soil
(d) None of these

Answer: (c) rotting dead matter in soil


Q10. The microorganisms present in the soil require moisture (water) and nutrients for growth and survival. Choose from the options below the habitat (place) where the soil has plenty of water and nutrients.

(a) Desert
(b) Forest
(c) Open field
(d) Cricket ground

Answer: (b) Forest


Q11. _ are soils in which more than half of the parent mineral matter is volcanic ash and appear very dark in colour.

(a) Desert soil
(b) Volcanic soil
(c) Alluvial soil
(d) Clayey soil

Answer: (b) Volcanic soil


Q12. Which one of the following is a step in the formation of soil?

(a) Earthquakes or volcanic eruptions
(b) Weathering of rocks
(c) Addition of humus
(d) All are involved in the formation of soil

Answer: (d) All are involved in the formation of soil


Q13. The rotten dead matter in the soil is called:

(a) organic matter
(b) sand
(c) humus
(d) silt

Answer: (a) organic matter


Q14. A well-developed soil profile is the result of:

(a) physical process
(b) chemical process
(c) organic process
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Q15. In which horizon of soil minerals are found?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) None of these

Answer: (b) B


Q16. Soil is formed from the parent rock material by a very slow and gradual process called:

(a) processing
(b) weathering
(c) breaking
(d) cutting

Answer: (b) weathering


Q17. Soil contains rock particle and_______.

(a) water and air
(b) water and plants
(c) minerals, organic matter, air and water
(d) water, air and plants

Answer: (c) minerals, organic matter, air and water


Q18. Which physical property of soil is important to us?

(a) Texture
(b) Water holding capacity
(c) Both of these
(d) None of these

Answer: (c) Both of these


Q19. The uppermost layer of earth’s crust, in which plants grow is:

(a) soil
(b) land
(c) water
(d) none of these

Answer: (b) land


Q20. Of the four distinct layers or sections of soil profile, organic matter is found in:

(a) top soil
(b) second layer from the top
(c) third layer from the top
(d) the bottom layer

Answer: (a) top soil


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment