MCQ on Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. What is an anemometer?

(a) A device for measuring atmospheric pressure
(b) A device for measuring wind speed
(c) A device for measuring atmospheric temperature
(d) A device for measuring humidity

Answer: (b) A device for measuring wind speed


Q2. The heated air that rises up gets cooled and sinks which cause the:

(a) conduction currents
(b) radiation
(c) convection currents
(d) none of these

Answer: (c) convection currents


Q3. Hurricane is the name of cyclone in

(a) American continent
(b) Japan
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (a) American continent


Q4. For escape of hot air room has

(a) Ventilators
(b) Windows
(c) High walls
(d) Doors

Answer: (a) Ventilators


Q5. A natural hazard causing destruction is called a:

(a) natural disaster
(b) cyclone
(c) thunderstorm
(d) none of these

Answer: (a) natural disaster


Q6. Tornado reaches

(a) from the oceans to the plane
(b) from the ground to the sky
(c) from the sky to the ground
(d) none of these

Answer: (c) from the sky to the ground


Q7. Reduced air pressure cause

(a) Heavy rain
(b) Decreased wind speed
(c) Increased wind speed
(d) Bright sun light

Answer: (c) Increased wind speed


Q8. Who among the following was the first to observe that whenever air moves its pressure drop ?

(a) Galileo
(b) Bernoulli
(c) Newton
(d) Guericpe

Answer: (b) Bernoulli


Q9. A violent tornado can travel at a speed of about

(a) 300 km/h
(b) 100 km/h
(c) 50 km/h
(d) 150 km/h

Answer: (a) 300 km/h


Q10. Wind air is generated due to

(a) Even heating of earth
(b) Cooling down of earth
(c) Uneven heating of earth
(d) Condensation of hot air

Answer: (c) Uneven heating of earth


Q11. Odisha was hit by a cyclone in the year

(a) 1998
(b) 1999
(c) 2000
(d) none of these

Answer: (b) 1999


Q12. How are sea and land breezes caused?

(a) Through convection currents
(b) Through cyclones
(c) Through rains
(d) Through conduction

Answer: (a) Through convection currents


Q13. Winds currents generated by uneven heating between the equator and the:

(a) Moon
(b) Poles
(c) Sun
(d) Stars

Answer: (b) Poles


Q14. Cyclone warning is issued

(a) 20 hrs in advance
(b) 12 hrs in advance
(c) 24 hrs in advance
(d) none of these

Answer: (c) 24 hrs in advance


Q15. Lightning is usually accompanied by

(a) Rain
(b) Earthquake
(c) Thunder
(d) Floods

Answer: (c) Thunder


Q16. Smoke is hotter and lighter than:

(a) water
(b) heat
(c) air
(d) none of these

Answer: (c) air


Q17. Cyclones can be

(a) destructive
(b) useful
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) destructive


Q18. The eye of storm is a

(a) Heavy rain area
(b) Calm area
(c) Highly active area
(d) High velocity storm area

Answer: (b) Calm area


Q19. The India Meteorological department forecasts cyclones with the help of:

(a) Rohini satellite
(b) Aryabhatta satellite
(c) INSAT satellite
(d) None of these

Answer:(c) INSAT satellite


Q20. Wind currents are generated due to

(a) uneven heating on the earth
(b) even heating on the earth
(c) cooling on the earth
(d) none of these

Answer: (a) uneven heating on the earth


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment