MCQ on Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Rainfall is measured by

(a) rain gauge
(b) water level increase in ponds
(c) water level increase in water table
(d) none of these

Answer: (a) rain gauge


Q2. The temperature of every day is recorded by:

(a) clinical thermometer
(b) laboratory thermometer
(c) minimum and maximum thermometer
(d) none of these

Answer: (c) minimum and maximum thermometer


Q3. The annual record of long-term average temperature and rainfall at a particular place is known as

(a) climate
(b) climate chart
(c) weather
(d) weather forecasting

Answer: (b) climate chart


Q4. Which of the following organism is the slowest mover?

(a) Rabbit
(b) Snake
(c) Monkey
(d) Snail

Answer: (d) Snail


Q5. Which of the following statement is incorrect for penguins?

(a) They huddle together
(b) They cannot swim
(c) They have webbed feet
(d) They have streamlined body

Answer: (b) They cannot swim


Q6. The average weather taken over a long time is called:

(a) temperature
(b) climate of place
(c) weather
(d) all of these

Answer: (b) climate of place


Q7. Elements of weather are

(a) temperature
(b) humidity
(c) rainfall
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q8. To reduce loss of water in desert areas the leaves of cactus are modified into _.

(a) branches
(b) Adventitious roots above the ground
(c) spines
(d) rounded shaped leaves

Answer: (c) spines


Q9. The coldest region on earth is the:

(a) polar region
(b) tropical region
(c) temperate region
(d) coastal region

Answer: (a) polar region


Q10. The weather reports are prepared by the:

(a) meteorological department
(b) thermometer
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) meteorological department


Q11. Which of the following is the climate found in Kerala?

(a) Very hot and wet
(b) Wet
(c) Hot and dry
(d) Moderately hot and moderately dry

Answer: (a) Very hot and wet


Q12. An organism’s body is streamlined, the habitat of organism should be

(a) Mountain
(b) Water
(c) Land
(d) Desert

Answer: (b) Water


Q13. Which among the following is generally not predicted in a daily weather report?

(a) Temperature
(b) Pressure
(c) Humidity
(d) Rainfall

Answer: (b) Pressure


Q14. The sun rises late and sets early during:

(a) summer season
(b) winter season
(c) rainy season
(d) all of these

Answer: (b) winter season


Q15. Maximum temperature of the day occurs generally

(a) in the afternoon
(b) when the sun rises
(c) when the sun sets
(d) in the evening

Answer: (a) in the afternoon


Q16. Which body part of an elephant are modified form of teeth.

(a) Legs
(b) Trunk
(c) Tusks
(d) Large ears

Answer: (c) Tusks


Q17. Weather changes

(a) week after week
(b) day after day
(c) within a short period
(d) in any of the above time period

Answer: (d) in any of the above time period


Q18. The source of weather in first place is:

(a) due to sun
(b) due to moon
(c) due to rain
(d) all of these

Answer: (a) due to sun


Q19. Nights in deserts are much cooler because

(a) humidity becomes high
(b) sand cools down faster
(c) wind blows vigorously
(d) it rains at night

Answer: (b) sand cools down faster


Q20. Fish uses which organ to breath in water?

(a) Skin
(b) Mouth
(c) Lungs
(d) Gills

Answer: (d) Gills


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment