MCQ on Class 7 Science Chapter 6 Physical and Chemical Changes with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which is a method to prevent rust?

(a) Crystallization
(b) Sedimentation
(c) Galvanisation
(d) None of these

Answer: (c) Galvanisation


Q2. The process of depositing a layer of zinc on iron is called:

(a) galvanisation
(b) neutralisation
(c) crystallisation
(d) none of these

Answer: (a) galvanisation


Q3. Which of the following is a chemical change?

(a) Dissolving of common salt into water
(b) Changing of water into ice
(c) Melting of ice
(d) Rusting of iron

Answer: (d) Rusting of iron


Q4. How crystal of pure substances are obtained?

(a) By crystallization
(b) By chromatography
(c) By peptization
(d) By all these methods

Answer: (a) By crystallization


Q5. Ships suffer a lot of damage from rusting inspite of being painted because:

(a) sea water contains many salts
(b) sea water is bitter
(c) sea water is sour
(d) sea water is sweet

Answer: (a) sea water contains many salts


Q6. Hydrochloric acid is added to a beaker containing a piece of zinc. Zinc chloride is formed and hydrogen gas is released. This is an example of:

(a) a chemical reaction
(b) a physical change
(c) Crystallization
(d) None of these

Answer: (a) a chemical reaction


Q7. What is the formula of rust?

(a) Fe2O3
(b) Fe3O4
(c) FeO
(d) None of these

Answer: (a) Fe2O3


Q8. Food items when kept carefully get spoiled is a:

(a) chemical change
(b) physical change
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) chemical change


Q9. Which of the following changes is accompanied by sound?

(a) Photosynthesis
(b) Spoilage of food
(c) Explosion of fire works
(d) None of these

Answer: (c) Explosion of fire works


Q10. What will happen if carbon dioxide gas is passed through lime water ?

(a) Calcium carbonate is formed
(b) The lime water turns milky
(c) Both of these
(d) None of these

Answer: (c) Both of these


Q11. Formation of a compound is

(a) Temporary change
(b) Physical change
(c) Chemical change
(d) Reversible change

Answer: (c) Chemical change


Q12. In which type of change a new substance is formed?

(a) In physical change
(b) In chemical change
(c) In both (a) and (b)
(d) In neither of these

Answer: (c) Chemical change


Q13. Neutralisation is a:

(a) physical change
(b) chemical change
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (b) chemical change


Q14. When magnesium is burnt, heat and light are produced. The burning of magnesium is a:

(a) reversible change
(b) physical change
(c) chemical and exothermic change
(d) chemical and endothermic change

Answer: (c) chemical and exothermic change


Q15. Which among the following is a physical change?

(a) Cutting a log of wood in small pieces
(b) Burning of wood
(c) Ripening of fruit
(d) Cooking of food

Answer: (a) Cutting a log of wood in small pieces


Q16. Rusting can be prevented by:

(a) preventing iron from coming in contact with air and moisture by applying greese or paint
(b) deposit a layer of a metal like chromium or zinc on iron
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (c) both (a) and (b)


Q17. Which of the following is an example of physical change?

(a) A bud turning into a flower
(b) Rusting of iron
(c) Boiling of water
(d) Ripening of a tomato

Answer: (c) Boiling of water


Q18. Which of the following is a chemical change?

(a) Bursting of a fire cracker
(b) Germination of seed
(c) Coal formation from buried trees
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q19. The process of forming substances in their pure state from their solution is known as:

(a) galvanisation
(b) neutralisation
(c) crystallisation
(d) all of these

Answer: (c) crystallisation


Q20. A change in which the original substance can be obtained back by change of conditions is called:

(a) reversible change
(b) physical change
(c) chemical change
(d) Both (a) and (b)

Answer: (d) Both (a) and (b)


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment