MCQ on Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Products of a neutralisation reaction are always:

(a) an acid and a base
(b) an acid and a salt
(c) a salt and water
(d) a salt and a base

Answer: (c) a salt and water


Q2. Ammonia that turns red litmus blue is:

(a) acidic
(b) basic
(c) neutral
(d) none of these

Answer: (b) basic


Q3. Which one of the following salts is used for making detergent powder?

(a) Washing soda
(b) Potassium nitrate
(c) Sodium bicarbonate
(d) Common salt

Answer: (a) Washing soda


Q4. Turmeric is a natural indicator. On adding its paste to acid and base separately, which colours would be observed.

(a) Yellow in both acid and base
(b) Yellow in acid and red in base
(c) Pink in acid and yellow in base
(d) Red in acid and blue in base

Answer: (b) Yellow in acid and red in base


Q5. An antacid tablet is given to a person when he suffers from:

(a) obesity
(b) acidity
(c) dog bite
(d) none of these

Answer: (b) acidity


Q6. Acid present in cold drinks (soft drinks) is

(a) Carbonic acid
(b) Citric acid
(c) Tartaric acid
(d) Sulphuric acid

Answer: (a) Carbonic acid


Q7. Phenolphthalein is a synthetic indicator and its colours in acidic and basic solutions, respectively are:

(a) red and blue
(b) blue and red
(c) pink and colourless
(d) colourless and pink

Answer: (d) colourless and pink


Q8. Ant’s bite injects:

(a) acetic acid
(b) formic acid
(c) hydrochloric acid
(d) none of these

Answer: (b) formic acid


Q9. Sour things contain

(a) Salts
(b) Neutral
(c) Bases
(d) Acids

Answer: (d) Acids


Q10. When the soil is too basic, plants do not grow well in it. To improve its quality what must be added to the soil?

(a) Organic matter
(b) Quick lime
(c) Slaked lime
(d) Calamine solution

Answer: (a) Organic matter


Q11. Which of the following is not a indicator?

(a) Phenolphthalein
(b) Methyl orange
(c) Litmus
(d) Sodium chloride

Answer: (d) Sodium chloride


Q12. An oxide is acidic and has a pungent odour. It could be

(a) sulphur dioxide
(b) carbon dioxide
(c) sodium oxide
(d) nitrogen dioxide

Answer: (d) nitrogen dioxide


Q13. When CO2 gas is passed through limewater, it turns milky. Which of the following compounds is responsible for this milkiness ?

(a) Calcium oxide
(b) Calcium chloride
(c) sodium carbonate
(d) Calcium carbonate

Answer: (d) Calcium carbonate


Q14. The reaction in which an acid react with a base to form salt and water is called as

(a) Addition reaction
(b) Displacement reaction
(c) Neutralisation reaction
(d) Substitution reaction

Answer: (c) Neutralisation reaction


Q15. Out of these gases which one is used in fire extinguishers

(a) CO2
(b) SO2
(c) NO2
(d) H2S

Answer: (a) CO2


Q16. Which of the following ion is responsible for the acidic nature of hydrochloric acid ?

(a) Hydrogen ion
(b) Hydroxide ion
(c) Chloride ion
(d) Hydrochloride ion

Answer: (a) Hydrogen ion


Q17. Acid present in soured curd is

(a) Lactic acid
(b) Acetic acid
(c) Tartaric acid
(d) Oxalic add

Answer: (a) Lactic acid


Q18. The correct way of making a solution of acid in water is to

(a) add water to acid
(b) add acid to water
(c) mix acid and water simultaneously
(d) add water to acid in a shallow container

Answer: (b) add acid to water


Q19. Distilled water is:

(a) acidic
(b) basic
(c) neutral
(d) none of these

Answer: (c) neutral


Q20. Which of the following is a strong Base?

(a) Copper hydroxide
(b) Sodium hydroxide
(c) Iron hydroxide
(d) Calcium oxide

Answer: (b) Sodium hydroxide


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment