MCQ on Class 7 Science Chapter 4 Heat with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which one is filled in the bulb of a thermometer?

(a) Mercury
(b) Lead
(c) Copper
(d) Silver

Answer: (a) Mercury


Q2. The substances which conduct heat easily are called:

(a) convection
(b) radiation
(c) conductors
(d) none of these

Answer: (c) conductors


Q3. During the night

(a) Sea water heats up
(b) Land heats up
(c) Land cools more quickly than the sea
(d) Sea cools quickly than the land

Answer: (c) Land cools more quickly than the sea


Q4. What is the range of the temperature reading of a clinical thermometer?

(a) 35°C – 42°C
(b) -10°C – 110°C
(c) 0°C – 100°C
(d) 32°C – 42°C

Answer: (a) 35°C – 42°C


Q5. What is the normal temperature of a healthy person?

(a) 37°C
(b) 37°F
(c) 37 K
(d) None of these

Answer: (a) 37°C


Q6. In which process heat is transferred from hotter end to colder end is known as:

(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) none of these

Answer: (a) conduction


Q7. Mercury is generally used in thermometer because it has a

(a) high fluidity
(b) high density
(c) high conductivity
(d) high specific heat

Answer: (c) high conductivity


Q8. Which of the following thermometer contains mercury?

(a) Clinical thermometer
(b) Laboratory thermometer
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)


Q9. Heat always flows

(a) from a colder object to a hotter object
(b) from a hotter object to a colder object
(c) in both the directions
(d) heat never flows from one object to other

Answer: (b) from a hotter object to a colder object


Q10. Which currents are formed in all liquid on heating ?

(a) radiation current
(b) conduction current
(c) convection current
(d) none of these

Answer: (c) convection current


Q11. Which of the following is a insulator

(a) Graphite
(b) Air
(c) Aluminium rod
(d) Copper rod

Answer: (b) Air


Q12. Which of the following is a good conductor of heat?

(a) Iron
(b) Steel
(c) Aluminium
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q13. Which one of the following is a reliable measure?

(a) Hotness
(b) Coldness
(c) Temperature
(d) None of these

Answer: (c) Temperature


Q14. Heat in liquid travels from the:

(a) bottom to top
(b) top to bottom
(c) right to left
(d) left to right

Answer: (a) bottom to top


Q15. Which of the following is the best conductor of heat?

(a) Water vapour
(b) Metals
(c) Alcohol
(d) Water

Answer: (b) Metals


Q16. A device used to measure the temperature is

(a) transistor
(b) thermometer
(c) mercury
(d) none of these

Answer: (b) thermometer


Q17. Name the device which is used to measure the hotness or coldness of an object.

(a) Picometer
(b) Barometer
(c) Manometer
(d) Thermometer

Answer: (d) Thermometer


Q18. Heat transferred into solids by:

(a) conduction
(b) convection
(c) radiation
(d) insulators

Answer: (a) conduction


Q19. Heat of sun reaches to earth by

(a) Radiation
(b) Conduction
(c) Through air
(d) Convection

Answer: (a) Radiation


Q20. Which of the following thermometers has a kink?

(a) Laboratory thermometer
(b) Clinical thermometer
(c) Both (a) and (b)
(d) Digital thermometer

Answer: (b) Clinical thermometer


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment