MCQ on Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Silk worms are made of:

(a) protein
(b) vitamins
(c) minerals
(d) all of these

Answer: (a) protein


Q2. Silk industry began in:

(a) China
(b) India
(c) Japan
(d) Korea

Answer: (a) China


Q3. A Which of the following deals with the rearing of silk worm?

(a) Silviculture
(b) Sericulture
(c) Apiculture
(d) Horticulture

Answer: (b) Sericulture


Q5. Which of the following is not a wool-yielding animal?

(a) Goat
(b) Yak
(c) Sheep
(d) None of these

Answer: (d) None of these


Q6. Selective breeding is a process of

(a) selecting the offspring with desired properties.
(b) selecting the parents with desired properties.
(c) selecting an area for breeding.
(d) selecting fine hair for good quality wool.

Answer: (b) selecting the parents with desired properties.


Q7. They eat day and night and increase enormously in size are named as:

(a) caterpillars
(b) honey bee
(c) butterfly
(d) none of these

Answer: (a) caterpillars


Q8. Angora goats are found in

(a) Delhi and U.P
(b) Jammu and Kashmir
(c) Punjab and Goa
(d) Arunachal Pradesh and Karnataka

Answer: (b) Jammu and Kashmir


Q9. Yak wool is common in

(a) india
(b) america
(c) tibet
(d) china

Answer: (c) tibet


Q10. The general process that takes place at a sheep shearing shed is:

(a) removal of fleece.
(b) separating hair of different textures.
(c) washing of sheep fibre to remove grease.
(d) rolling of sheep fibre into yam.

Answer: (a) removal of fleece.


Q11. Woollen fibres are obtained from which of the following things?

(a) Wool worms.
(b) Carbon compounds.
(c) Fleece of sheep.
(d) Cotton plants.

Answer: (c) Fleece of sheep.


Q12. Fibre is obtained from

(a) animals Silk is obtained from
(b) plants
(c) both(a) and (b)
(d) none of these

Answer: (c) both(a) and (b)


Q13. Which one of the following is not a breed of sheep?

(a) Murrah
(b) Marwari
(c) Lohi
(d) Nali

Answer: (a) Murrah


Q14. The process of taking out threads from the cocoon for use as silk is called:

(a) reeling the silk
(b) reeling silk worms
(c) both of them
(d) none of these

Answer: (a) reeling the silk


Q15. Scientific name of mulberry silk moth is

(a) Bombyx biti
(b) Bombyx lurra
(c) Bombyx mori
(d) Bombyx silki

Answer: (c) Bombyx mori


Q16. Silk is obtained from

(a) Llama
(b) yak
(c) sheep
(d) cocoon

Answer: (d) cocoon


Q17. What is the scientific name of mulberry tree?

(a) Magnifera indica
(b) Morus alba
(c) Desmodium girence
(d) None of these

Answer: (b) Morus alba


Q18. For obtaining silk, mothe are reared and their cocoons are collected to get:

(a) silk threads
(b) silkworms
(c) both silk threads and silk worms
(d) none of these

Answer: (a) silk threads


Q19. Which of the following materials is/are used for clothing in ancient times?

(a) Animal skins
(b) Leaves
(c) Vines
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q20. Which one of the following is a wool-yielding animal?

(a) Sheep
(b) Angora goat
(c) Camel
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment