MCQ on Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. The finger-like outgrowths of Amoeba helps to ingest food. However, the finger-like outgrowths of human intestine helps to:

(a) digest the fatty food substances
(b) make the food soluble
(c) absorb the digested food
(d) absorb the undigested food

Answer: (c) absorb the digested food


Q2. The components of food absorbed in large intestine is:

(a) Carbohydrate
(b) Protein
(c) Water
(d) Fats

Answer: (c) Water


Q3. The process of breakdown of food particles into small pieces is called _.

(a) Mastication
(b) Digestion
(c) Peristalsis
(d) Diffusion

Answer: (b) Digestion


Q4. The main function of the lacteals of intestine is the absorption of

(a) amino acids
(b) glucose and vitamins
(c) lactic acid
(d) fatty acids and glycerol

Answer: (d) fatty acids and glycerol


Q5. Bile is produced by:

(a) Small intestine
(b) Gallbladder
(c) Liver
(d) Pancreas

Answer: (d) Pancreas


Q7. In amoeba, digestion of food takes place inside

(a) Food pipe
(b) Gizzard
(c) Food vacuole
(d) Stomach

Answer: (c) Food vacuole


Q8. Gastric digestion takes place efficiently in

(a) acidic medium
(b) alkaline medium
(c) neutral medium
(d) highly alkaline medium

Answer: (a) acidic medium


Q9. Bile plays an important role in the digestion of:

(a) Proteins
(b) Starch
(c) Fats
(d) None of these

Answer: (c) Fats


Q10. Mode of nutrition in animal is

(a) Saprophytic
(b) Heterotrophic
(c) Omnivores
(d) Autotrophic

Answer: (b) Heterotrophic


Q11. Mode of nutrition in amoeba is

(a) Herbivores
(b) Holozoic
(c) Omnivores
(d) Autotrophic

Answer: (b) Holozoic


Q12. Bile is produced in

(a) Gall bladder
(b) Blood
(c) Liver
(d) Spleen

Answer: (c) Liver


Q13. Which of the following is not a part of digestive system ?

(a) Mouth cavity
(b) Stomach
(c) Food pipe
(d) Wind pipe

Answer: (d) Wind pipe


Q14. Bile juice is secreted by which part of digestive system.

(a) Small Intestine
(b) Liver
(c) Pituitary gland
(d) Digestive gland

Answer: (b) Liver


Q15. Cud is the name given to the food of ruminants which is:

(а) swallowed and undigested.
(b) swallowed and partially digested.
(c) properly chewed and partially digested.
(d) properly chewed and completely digested.

Answer: (b) swallowed and partially digested.


Q16. The largest gland in our body is:

(a) Liver
(b) Salivary gland
(c) Pancreas
(d) Gallbladder

Answer: (a) Liver


Q17. Saliva is released from

(a) Pinus gland
(b) Thyroid gland
(c) Adrenal gland
(d) Salivary gland

Answer: (d) Salivary gland


Q18. The false feet of Amoeba are used for:

(a) movement only
(b) capture of food only
(c) capture of food and movement
(d) exchange of gases only

Answer: (c) capture of food and movement


Q19. The acid secreted in the stomach is:

(a) Hydrochloric acid
(b) Sulphuric acid
(c) Phosphoric acid
(d) Nitric acid

Answer: (a) Hydrochloric acid


Q20. An example of heterotrophic organism which can synthesise food.

(a) Paramecium
(b) Euglena
(c) Amoeba
(d) Hydra

Answer: (b) Euglena


Q21. Which is not digested by human?

(a) Protein
(b) Fats
(c) Glucose
(d) Cellulose

Answer: (d) Cellulose


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment