MCQ on Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. In sewerage manholes are located at every

(a) 20-25 m
(b) 50-60 m
(c) 90-100 m
(d) 100-110 m

Answer: (b) 50-60 m


Q2. Excreta from the toilet seats flow through covered drains into a chemicals:

(a) chemicals
(b) biogas plant
(c) vermi-processing toilets
(d) none of these

Answer: (b) biogas plant


Q3. Sanitation in the cities is the function of

(a) Municipal corporation
(b) Non-government organisation
(c) Individual person
(d) Societies of locality

Answer: (a) Municipal corporation


Q4. The process of removing pollutants in water before it enter a water body is called

(a) cleaning of water
(b) refining
(c) filtering of water
(d) none of these

Answer: (a) cleaning of water


Q5. Which one of the following is a step in wastewater treatment?

(a) Aeration
(b) Filtration
(c) Chlorination
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q6. The biogas product is used as a source of:

(a) rains
(b) oils
(c) energy
(d) all of these

Answer: (c) energy


Q7. An example of source reduction of waste is

(a) Burning
(b) Making paper aero planes
(c) Throwing things that are old
(d) Backward composting

Answer: (d) Backward composting


Q8. Which of the following is a part of inorganic impurities of the sewage?

(a) Pesticides
(b) Urea
(c) Phosphates
(d) Vegetable waste

Answer: (c) Phosphates


Q9. Sludge in separate tanks is decomposed to get biogas by

(a) yeasts
(b) aerobic bacteria
(c) anaerobic bacteria
(d) none of these

Answer: (c) anaerobic bacteria


Q10. What helps to clean the clarified water:

(a) aerobic bacteria
(b) anaerobic bacteria
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) aerobic bacteria


Q11. Which of the following is wastewater?

(a) Water trickling from a damaged tap
(b) Water coming out of a shower
(c) Water flowing in a river
(d) Water coming out of a laundry

Answer: (d) Water coming out of a laundry


Q12. Water that is not fit for use is called

(a) clean water
(b) wastewater
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (b) wastewater


Q13. Which one of the following is a quality of wastewater?

(a) Foul smell
(b) Bad taste
(c) Dirty look
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q14. Untreated human excreta is a:

(a) waste water
(b) health hazard
(c) manure
(d) none of these

Answer: (b) health hazard


Q15. Which one is not a of household garbage

(a) Vegetable peels
(b) Dal packets
(c) Crockery pieces
(d) Cow dung

Answer: (d) Cow dung


Q16. Which of the following is not a source of wastewater?

(a) Sewers
(b) Homes
(c) Industries
(d) Hospitals

Answer: (a) Sewers


Q17. Period 2005-2015 is being celebrated as the international decade for action on

(a) water for life
(b) education for all
(c) global war
(d) terrorism

Answer: (a) water for life


Q18. Which process removes the solids like foeces and other substances from the waste water:

(a) chlorination
(b) decomposition
(c) evaporation
(d) sand and grit removal

Answer: (d) sand and grit removal


Q19. The process of waste treatment is called

(a) Water treatment
(b) Pollutant separation
(c) Sewage treatment
(d) Chlorination

Answer: (c) Sewage treatment


Q20. The period of International Decade for action on ‘Water for Life’ is

(a) 2000 – 2010
(b) 2005 – 2015
(c) 2010 – 2020
(d) 2003 – 2013

Answer: (b) 2005 – 2015


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment