MCQ on Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. The branchy part of a tree above the stem is called

(a) leaves
(b) crown
(c) saplings
(d) canopy

Answer: (b) crown


Q2. Roof of the forest made by the branches of the tall trees is called

(a) canopy
(b) crown
(c) understoreys
(d) none of these

Answer: (a) canopy


Q3. Which of the following statements is not correct:

(a) forests protect the soil from erosion.
(b) plants and animals in a forest are not depend on one another
(c) forests influence the climate and water cycle
(d) soil helps forests to grow and regenerate.

Answer: (b) plants and animals in a forest are not depend on one another


Q4. Which is not a function of forest?

(a) Water cycle
(b) Balancing oxygen and carbon dioxide
(c) Wild life habitat
(d) Formation of soil

Answer: (d) Formation of soil


Q5. Which of the following is not the name of a tree?

(a) Teak
(b) Sal
(c) Porcupine
(d) Kachnar

Answer: (c) Porcupine


Q6. Understoreys are formed due to

(a) different types of crowns
(b) different sizes of crown
(c) different heights of trees
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q7. Micro-organisms act upon the dead plants to produce:

(a) sand
(b) mushrooms
(c) humus
(d) wood

Answer: (c) humus


Q8. Which of the following is a medicinal plant?

(a) Cinchona
(b) Orange
(c) Mango
(d) Peepal

Answer: (a) Cinchona


Q9. Which kind of plants generally constitute understorey layer in the forest?

(a) Grass
(b) Shrubs
(c) Tall trees
(d) Herbs

Answer: (b) Shrubs


Q10. Decomposers convert the dead plant and animal tissues into

(a) clay
(b) humus
(c) inorganic debris
(d) soil

Answer: (b) humus


Q11. Which industry totally depends upon forest product?

(a) Agriculture
(b) Rubber industry
(c) Furniture industry
(d) Textile industry

Answer: (c) Furniture industry


Q12. Which of the following is influenced by forests?

(a) Temperature
(b) Climate
(c) Animals
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q13. Which one of the following is not a wild animal?

(a) Bear
(b) Bison
(c) Jackal
(d) Goat

Answer: (d) Goat


Q14. The rainfall will be less in absence of:

(a) forests
(b) town
(c) village
(d) none of these

Answer: (a) forests


Q15. Which of the following is not a forest product?

(a) Rubber
(b) Sealing wax
(c) Kerosene
(d) Plywood

Answer: (c) Kerosene


Q16. Which of the following is a forest plant?

(a) Sheesham
(b) Neem
(c) Bamboo
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q17. Which one of the following is an animal product?

(a) Gum
(b) Catechu
(c) Honey
(d) Rubber

Answer: (c) Honey


Q18. Which of the following is not a forest product:

(a) gum
(b) polywood
(c) sealing wax
(d) kerosene

Answer: (d) kerosene


Q19. Environment and cool and peaceful in

(a) Town
(b) Village
(c) Metro
(d) Cities

Answer: (b) Village


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment