MCQ on Class 7 Science Chapter 16 Water: A Precious Resource with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which of the following does not show water shortage?

(a) Taps running dry
(b) Long queue for getting water
(c) Marches and protests for demand of water
(d) A family gets three buckets of water per person per day

Answer: (d) A family gets three buckets of water per person per day


Q2. Minimum wastage of water is called:

(a) water management
(b) water cycle
(c) sea level
(d) none of these

Answer: (a) water management


Q3. Which one of the following is the cause of the depletion of water table?

(a) Increasing population
(b) Agricultural activities
(c) Increasing industries
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q4. Rainwater harvesting is a method of

(a) Collecting rainwater and directing into ground
(b) Producing water for future use
(c) Using rain water for daily purpose
(d) All of these

Answer: (a) Collecting rainwater and directing into ground


Q5. Seas and oceans are full of water on earth. However, a very small percentage of water present on earth is available for us. This percentage is roughly

(a) 0.006%
(b) 0.06%
(c) 0.6%
(d) 6%

Answer: (a) 0.006%


Q6. The solid parts of the earth’s crust called:

(a) atmosphere
(b) lithosphere
(c) hydrosphere
(d) none of these

Answer: (b) lithosphere


Q7. …………. represents the solid form of water.

(a) water vapour
(b) snow
(c) lake water
(d) well water

Answer: (b) snow


Q8. Which of the following is traditional way to conserve water?

(a) Tube wells
(b) Bawris
(c) Rainwater Harvesting
(d) None of these

Answer: (b) Bawris


Q9. Which of the following is a way to use water economically?

(a) construction of bawris
(b) Rainwater harvesting
(c) Drip irrigation
(d) Infiltration

Answer: (c) Drip irrigation


Q10. The gases surrounding the earth is:

(a) hydrosphere
(b) atmosphere
(c) lithosphere
(d) none of these

Answer: (b) atmosphere


Q11. Water is found in

(a) solid form
(b) liquid form
(c) gaseous form
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q12. Earth appear blue from sky due to presence of

(a) Desert
(b) Mountains
(c) Land
(d) Water

Answer: (d) Water


Q13. On which day the world water day is celebrated?

(a) 23rd March
(b) 22nd March
(c) 21st March
(d) None of these

Answer: (b) 22nd March


Q14. The ground water bearing layer of the earth which is below the water table is:

(a) water table
(b) sea level
(c) aquifer
(d) none of these

Answer: (c) aquifer


Q15. Water day is celebrated on

(a) 21st March
(b) 23rd March
(c) 22nd March
(d) None of the above

Answer: (c) 22nd March


Q16. Steam is which form of water?​

(a) solid
(b) liquid
(c) gas
(d) none of these

Answer: (c) gas


Q17. Which year was observed as International Year of Fresh Water?

(a) 2003
(b) 2004
(c) 2006
(d) 2002

Answer: (a) 2003


Q18. The cause of depletion of water table is:

(a) increasing industries
(b) water table
(c) rain water
(d) none of these

Answer: (a) increasing industries


Q19. Our body contains ………… % portion of water.

(a) 75
(b) 65
(c) 95
(d) 85

Answer: (a) 75


Q20. Water cycle does not involve which of the following?

(a) Evaporation
(b) Condensation
(c) Formation of clouds
(d) Rainwater harvesting

Answer: (d) Rainwater harvesting


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment