MCQ on Class 7 Science Chapter 14 Electric Current and Its Effects with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which one of the following is based on the heating effect of current?

(a) Geyser
(b) Hair dryer
(c) Immersion rod
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q2. An element measure the potential difference between two points in an electric circuit is:

(a) voltmeter
(b) filament
(c) circuit
(d) ammeter

Answer: (a) voltmeter


Q3. A device which prevents or allows the current to flow through it

(a) Motor
(b) Terminal
(c) Conductor
(d) Switch

Answer: (d) Switch


Q4. When the switch is in the ‘ON’ position, the electric circuit is said to be

(a) closed
(b) open
(c) complete
(d) both (a) and (c)

Answer: (d) both (a) and (c)


Q5. The coil of wire contained in an electric heater is known as

(a) component
(b) element
(c) circuit
(d) spring

Answer: (b) element


Q6. Electric current has energy called:

(a) voltmeter
(b) filament
(c) electrical energy
(d) none of these

Answer: (c) electrical energy


Q7. The metal which is poor conductor of electricity is

(a) Gold
(b) Iron
(c) Aluminium
(d) Mercury

Answer: (d) Mercury


Q8. Which of the following precaution need not be taken while using electric appliances?

(a) Never touch lighted electric bulb connected to mains.
(b) Never experiment with the electric supply from mains.
(c) Never use any wire to replace fuse wire.
(d) Never turn switch in ‘ON’ position.

Answer: (d) Never turn switch in ‘ON’ position.


Q9. The amount of heat produced in a wire depends on

(a) material
(b) length
(c) thickness
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q10. The magnetic material around the coil is wound is called:

(a) magnetic substance
(b) core
(c) soft iron
(d) none

Answer: (b) core


Q11. Electromagnet loses its magnetic property when

(a) Current is very high
(b) Current is switched OFF
(c) Heat is increased
(d) Current is switched ON

Answer: (b) Current is switched OFF


Q12. Which of the devices use a battery?

(a) Torch
(b) Transistor
(c) TV remote control
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q13. In making a battery

(a) positive terminal of one cell is connected to the negative terminal of the next cell
(b) positive terminal of one cell is connected to the positive terminal of the next cell
(c) negative terminal of one cell is connected to the negative terminal of the next cell
(d) none of the above

Answer: (a) positive terminal of one cell is connected to the negative terminal of the next cell


Q14. Bulbs, wires, cells and switches are known as the of a circuit.

(a) element
(b) switch
(c) filament
(d) none of these

Answer: (a) element


Q15. A __ is used in torches.

(a) Generator
(b) Fuse
(c) Secondary cell
(d) Dry cell

Answer: (d) Dry cell


Q16. Arrangement of cells in a device is

(a) side by side
(b) one after the other
(c) (a) or (b)
(d) none of these

Answer: (c) (a) or (b)


Q17. Where can the key or switch be placed in the circuit?

(a) Left side of the battery
(b) Right side of the battery
(c) Can be placed anywhere in the circuit
(d) Near the positive terminal of the bulb

Answer: (c) Can be placed anywhere in the circuit


Q18. An element measure the flowing an electric current is:

(a) voltmeter
(b) filament
(c) circuit
(d) ammeter

Answer: (d) ammeter


Q19. Electromagnet is used in

(a) Battery
(b) Dry cell
(c) Electric bell
(d) Fuse

Answer: (c) Electric bell


Q20. In an electric circuit, the bulb glows only when the switch is in the

(a) ‘ON’ position
(b) ‘OFF’ position
(c) (a) or (b)
(d) none of these

Answer: (a) ‘ON’ position


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment