MCQ on Class 7 Science Chapter 13 Motion and Time with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. The speed of the vehicle is recorded by

(a) Ammeter
(b) Odometer
(c) Speedometer
(d) Voltmeter

Answer: (c) Speedometer


Q2. Time period of a simple pendulum depends upon its

(a) weight of bob
(b) length
(c) both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (b) length


Q3. The correct symbol to represent the speed of an object is:

(a) 5 m/s
(b) 5 mp
(c) 5 m/s-1
(d) 5 s/m

Answer: (d) 5 s/m


Q4. The basic unit of speed is:

(a) km/min
(b) m/min
(c) km/h
(d) m/s

Answer: (d) m/s


Q5. Which of the following cannot be used for measurement of time?

(a) A leaking tap
(b) Simple pendulum
(c) Shadow of an object during the day
(d) Blinking of eyes

Answer: (d) Blinking of eyes


Q6. The clock used now a days are:

(a) quartz
(b) minute
(c) second
(d) all of these

Answer: (a) quartz


Q7. Boojho walks to his school which is at a distance of 3 km from his home in 30 minutes. On reaching he finds that the school is closed and comes back by a bicycle with his friend and reaches home in 20 minutes. His average speed in km/h is

(a) 8.3
(b) 7.2
(c) 5
(d) 3.6

Answer: (b) 7.2


Q8. Physical quantity which we can’t obtain from a distance- time graph is

(a) speed
(b) time taken
(c) change in position
(d) change in weight

Answer: (d) change in weight


Q9. On which axis is dependent variable represented?

(a) x-axis
(b) y-axis
(c) On any axis
(d) Depends on the data

Answer: (b) y-axis


Q10. When weight of bob in a pendulum is increased then the oscillation period of a pendulum is:

(a) increased
(b) decreased
(c) no change
(d) can’t say

Answer: (b) decreased


Q11. The most well known periodic motion is that of

(a) sundial
(b) stop watch
(c) simple pendulum
(d) sand clock

Answer: (c) Simple pendulum


Q12. If a pendulum is vibrating at 10 Cycles−1, its time period is

(a) 1 sec
(b) 0.1 sec
(c) 0.5 sec
(d) 0.01 sec

Answer: (b) 0.1 sec


Q13. Nearly all the clocks make use of

(a) straight line motion
(b) periodic motion
(c) random motion
(d) circular motion

Answer: (b) periodic motion


Q14. The speed of a car is 40 km/h. What is time taken to reach from one city to another city if the distance between the two cities is 480 km:

(a) 10 hours
(b) 11 hours
(c) 14 hours
(d) 12 hours

Answer: (d) 12 hours


Q15. A bus travels 54 km in 90 minutes. The speed of the bus is

(a) 0.6 m/s
(b) 10 m/s
(c) 5.4 m/s
(d) 3.6 m/s

Answer: (b) 10 m/s


Q16. The rate of change in position of a body is called

(a) Speed
(b) Acceleration
(c) Rest
(d) Motion

Answer: (a) Speed


Q17. A simple pendulum takes 42 sec. to complete 20 oscillations. What is its time period?

(a) 2.1 s
(b) 4.2 s
(c) 21 s
(d) 8.40 s

Answer: (a) 2.1 s


Q18. 72 km/h m/s:

(a) 72 m/s
(b) 20 m/s
(c) 36 m/s
(d) 12 m/s

Answer: (b) 20 m/s


Q19. The standard unit of time is:

(a) hour
(b) minute
(c) second
(d) all of these

Answer: (c) second


Q20. The distance moved by the object in a unit time is:

(a) time
(b) distance
(c) speed
(d) can’t say

Answer: (c) speed


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment