MCQ on Class 7 Science Chapter 12 Reproduction in Plants with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. In yeasts reproduction occurs by

(a) fragmentation
(b) binary fission
(c) budding
(d) spore formation

Answer: (c) budding


Q2. Seeds and fruits are formed by:

(a) ovary forms fruits and ovules form seeds
(b) ovary forms seeds and ovules form fruits
(c) pollen grains form seeds and anther forms fruit
(d) pollen grains form fruits and anther forms seed.

Answer: (a) ovary forms fruits and ovules form seeds


Q3. The ‘eye’ of the potato plant is what

(a) the root is to any plant
(b) the bud is to a flower
(c) the bud is to Bryophyllum leaf
(d) the anther is to stamen

Answer: (c) the bud is to Bryophyllum leaf


Q4. Mature ovule forms

(a) Buds
(b) Endosperm
(c) Fruit
(d) Seed

Answer: (d) Seed


Q5. Lila observed that a pond with clear water was covered up with a green algae within a week. By which method of reproduction did the algae spread so rapidly ?

(a) Budding
(b) Sexual reproduction
(c) Fragmentation
(d) Pollination

Answer: (c) Fragmentation


Q6. The male reproductive part is:

(a) pistil
(b) stamen
(c) ovary
(d) flower

Answer: (b) stamen


Q7. Vegetative propagation is a type of

(a) asexual reproduction
(b) sexual reproduction
(c) binary fission
(d) none of these

Answer: (a) asexual reproduction


Q8. Most common means of pollination is

(a) Honey bee
(b) Air
(c) Human
(d) Water

Answer: (b) Air


Q9. Seeds of drumstick and maple are carried to long distances by wind because they possess

(a) winged seeds
(b) large and hairy seeds
(c) long and ridged fruits
(d) spiny seeds

Answer: (a) winged seeds


Q10. The flowers which contain either pistil or stamens are called:

(a) bisexual flowers
(b) sexual flowers
(c) unisexual flowers
(d) pollination flower

Answer: (c) unisexual flowers


Q11. Plants produced by vegetative propagation take

(a) long time to grow
(b) less time to grow
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (b) less time to grow


Q12. In flowering plants, male gamete is formed inside

(a) Ovary
(b) Anther
(c) Pistil
(d) Ovule

Answer: (b) Anther


Q13. Vegetative propagation in potato takes place by

(a) leaves
(b) stem
(c) root
(d) seed

Answer: (b) stem


Q14. Bisexual flowers are those flowers which have both:

(a) pollen grains and stamens
(b) stamens and pistils
(c) ovary and pollen grains
(d) pistils and ovary

Answer: (b) stamens and pistils


Q15. Part of the plant that take part in sexual reproduction is

(a) seed
(b) fruit
(c) flower
(d) branch

Answer: (c) flower


Q16. Fertilization is

(a) Fusion of female gametes
(b) Fusion of male gametes
(c) Fusion of male and female gametes
(d) All of above

Answer: (c) Fusion of male and female gametes


Q17. In which of the following plants buds are present on the margins of leaves?

(a) Bryophyllum
(b) Touch me not
(c) Chandan
(d) Coriander

Answer: (a) Bryophyllum


Q18. The plants which have unisexual flowers are:

(a) torai
(b) lauki
(c) pumpkin
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q19. Vegetative propagation in sweet potato takes place by

(a) root
(b) leaves
(c) seed
(d) stem

Answer: (a) root


Q20. Male reproductive part of a plant is

(a) pores
(b) pistil
(c) stamen
(d) ovary

Answer: (c) stamen


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment