MCQ on Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. What is the function of WBCs?

(a) Transport of oxygen
(b) Fight against germs
(c) Involved in blood clotting
(d) All of these

Answer: (b) Fight against germs


Q2. Urea is a waste produced in the process of the breaking down of:

(a) proteins
(b) carbohydrates
(c) fats
(d) sugar

Answer: (a) proteins


Q3. The fluid part of the blood is known as

(a) membrane
(b) plasma
(c) RBC
(d) WBC

Answer: (b) plasma


Q4. An adult human being normally passes about _ of urine in 24 hours.

(a) 0.5 to 0.85 L
(b) 2 to 5 L
(c) 2 to 2.5 L
(d) 1 to 1.8 L

Answer: (d) 1 to 1.8 L


Q5. Blood platelets help in

(a) formation of urine
(b) excretion of urine
(c) sweating
(d) blood clotting

Answer: (d) blood clotting


Q6. The thinnest blood vessels in the human body are:

(a) arteries
(b) capilharies
(c) veins
(d) any of these

Answer: (b) capilharies


Q7. The red pigment present in the RBC of the blood is

(a) haemoglobin
(b) WBC
(c) pulse
(d) none of these

Answer: (a) haemoglobin


Q8. Select the type of cells, present in blood, whose main function is to fight against diseases by destroying harmful bacteria and other foreign material.

(a) RBC
(b) WBC
(c) Platelets
(d) None of these

Answer: (b) WBC


Q9. The muscular tube through which stored urine is passed out of the body is called:

(a) kidney
(b) ureter
(c) urethra
(d) urinary bladder

Answer: (c) urethra


Q10. Blood platelets are responsible for:

(a) haemoglobin
(b) red blood cells
(c) white blood cells
(d) blood clotting

Answer: (d) blood clotting


Q11. The pumping organ of our circulatory system is

(a) heart
(b) artery
(c) vein
(d) all of these

Answer: (a) heart


Q12. Function of heart is

(a) Pumping of blood
(b) Removal of nitrogenous wastes
(c) Purification of blood
(d) All of these

Answer: (a) Pumping of blood


Q13. Which of the following is the main circulatory fluid in our body ?

(a) Plasma
(b) Lymph
(c) Blood
(d) None of these

Answer: (c) Blood


Q14. Water absorption through roots can be increased by keeping the plants:

(a) in the shade
(b) in dim light
(c) under the fan
(d) covered with a polythene bag

Answer: (c) under the fan


Q15. What is the state of the blood?

(a) Solid
(b) Fluid
(c) Gas
(d) None of these

Answer: (b) Fluid


Q16. Which blood group is called as universal donor?

(a) O
(b) A
(c) B
(d) AB

Answer: (a) O


Q17. Which one of the following contains haemoglobin?

(a) RBC
(b) WBC
(c) Platelets
(d) None of these

Answer: (a) RBC


Q18. The process by which a plant loses water through the stomata is called:

(a) excretion
(b) transpiration
(c) respiration
(d) sweating

Answer: (b) transpiration


Q19. They are pipe-like, consisting of a group of specialised cells. They transport substances and form a two-way traffic in plants. Which of the following terms qualify for the features mentioned above?

(a) Xylem tissue
(b) Vascular tissue
(c) Root hairs
(d) Phloem tissue

Answer: (b) Vascular tissue


Q20. In plants which of the following is used for absorption of water?

(a) Xylem
(b) phloem
(c) stomata
(d) root hair

Answer: (d) root hair


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment