MCQ on Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. During the process of exhalation, the ribs move

(a) down and inwards
(b) up and inwards
(c) down and outwards
(d) up and outward

Answer: (a) down and inwards


Q2. The mountaineers carry oxygen with them because:

(a) At an atitude of more than 5 km there is no air
(b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground
(c) The temperature of air is higher than that on the ground
(d) The pressure of air is higher than that on the ground

Answer: (b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground


Q3. The process of breakdown of food in the cell is known as

(a) breakdown process
(b) cellular respiration
(c) food breakdown
(d) none of these

Answer: (b) cellular respiration


Q4. Lime water turns milky due to the presence of which of the following gases?

(a) Carbon monoxide
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) Oxygen

Answer: (b) Carbon dioxide


Q5. Which are the gases involved in breathing?

(a) O2 and NO2
(b) O2 and SO2
(c) O2 and O3
(d) O2 and CO2

Answer: (d) O2 and CO2


Q6. We feel hungry after a physical activity because we need:

(a) oxygen
(b) energy
(c) food
(d) none of these

Answer: (b) energy


Q7. An example of aerobes is

(a) cat
(b) dog
(c) human being
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q8. What is the function of the hair in the nose?

(a) To secrete mucus.
(b) To trap dust particles.
(c) To protect the mucus glands.
(d) To prevent germs from entering the lungs.

Answer: (b) To trap dust particles.


Q9. Name the organ of the body in which the blood is oxygenated.

(a) Heart
(b) Lungs
(c) Lever
(d) Pancreas

Answer: (b) Lungs


Q10. A person can hold air in the lungs is:

(a) 50 ml
(b) 5000 ml
(c) 500 ml
(d) 0.5 ml

Answer: (c) 500 ml


Q11. All organisms are made of small microscopic units which cannot be seen with the naked eyes, called

(a) animals
(b) cells
(c) tissues
(d) organs

Answer: (b) cells


Q12. Chest cavity is surrounded by

(a) 12 pair of ribs
(b) 10 pair of ribs
(c) 11 pair of ribs
(d) 25 ribs

Answer: (a) 12 pair of ribs


Q13. Sometimes when we do heavy exercise, anaerobic respiration takes place in our muscle cells. What is produced during this process?

(a) alcohol and lactic acid
(b) alcohol and CO2
(c) lactic acid and CO2
(d) lactic acid only

Answer: (d) lactic acid only


Q14. A film of moisture of appears on the surface of the mirror when we:

(a) inhale
(b) exhale
(c) breathe
(d) none of these

Answer: (b) exhale


Q15. Organisms get energy through

(a) food
(b) eating
(c) sleeping
(d) none of these

Answer: (a) food


Q16. Oxidation of food inside cell takes place in

(a) Golgi bodies
(b) Mitochondria
(c) Chromosome
(d) Ribosome

Answer: (b) Mitochondria


Q17. Yeast is used in wine and beer industries because it respires.

(a) aerobically producing oxygen
(b) aerobically producing alcohol
(c) anaerobically producing alcohol
(d) anaerobically producing CO2

Answer: (c) anaerobically producing alcohol


Q18. The vital biological process of organisms is:

(a) inspiration
(b) respiration
(c) transpiration
(d) evaporation

Answer: (b) respiration


Q19. Cellular respiration is carried out in the

(a) cells
(b) organs
(c) tissues
(d) muscles

Answer: (a) cells


Q20. The chemical used to test the carbon dioxide gas in exhaled air is

(a) Lime water
(b) Lime stone
(c) Lime juice
(d) Quick lime

Answer: (a) Lime water


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment