MCQ on Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. The food making process in plants is called as

(a) glycolysis
(b) photosynthesis
(c) photolysis
(d) chemosynthesis

Answer: (b) photosynthesis


Q2. The internal factor affecting the process of photosynthesis is:

(a) Temperature
(b) Chlorophyll
(c) Light
(d) Water

Answer: (a) Temperature


Q3. Which structure in a green plant controls the opening and closing of stomata?

(a) Guard cell
(b) Mesophyll
(c) Phloem
(d) Xylem

Answer: (a) Guard cell


Q4. In The Absence Of Which Of The Following Will Photosynthesis Not Occur In Leaves?

(a) Guard cells
(b) Chlorophyll
(c) Vacuole
(d) Space between cells

Answer: (b) Chlorophyll


Q5. Which part of the plant is called its food factory ?

(a) Fruits
(b) Seeds
(c) Leaves
(d) Flowers

Answer: (c) Leaves


Q6. Organisms need nutrition to:

(a) Obtain energy
(b) Fight against diseases
(c) Grow
(d) All of these

Answer: (a) Obtain energy


Q7. Chlorophyll is found in oval-shaped structures called as

(a) stomata
(b) stoma
(c) chloroplast
(d) centrioles

Answer: (c) chloroplast


Q8. Paheli Asked To Boojho That “Can You Solve The Following Riddle – I Am White And Soft. I Grow Well In The Rainy Season. Children Pluck Me From The Ground And Admire Me. But I Absorb Nutrients From Dead Animals And Plants”.

(a) White Lotus
(b) Mushroom
(c) Pitcher plant
(d) White Marigold

Answer: (b) Mushroom


Q9. Tiny pores present on the surface of leaves through which gaseous exchange occurs are called

(a) stomata
(b) guard cells
(c) food holes
(d) gas holes

Answer: (a) stomata


Q10. The chemical used in starch test is:

(a) Safranin
(b) Blue ink
(c) Iodine
(d) Litmus

Answer: (a)


Q11. Which bacteria convert atmospheric nitrogen into soluble form?

(a) Rhizobium
(b) Spirillum
(c) Lactobacillus
(d) Methanogen

Answer: (a) Rhizobium


Q12. Which Part Of The Plant Gets Carbon Dioxide From The Air For Photosynthesis?

(a) Root hair
(b) Stomata
(c) Leaf veins
(d) Sepals

Answer: (b) Stomata


Q13. Which of the following is a nutrient?

(a) Protein
(b) Fat
(c) Vitamin
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q14. The plant which traps and feeds on insects is:

(a) Cuscuta
(b) China rosa
(c) Pitcher plant
(d) Rose

Answer: (a) Cuscuta


Q15. Chlorophyll is present inside the

(a) Stroma
(b) Thylakoids
(c) hypodermis
(d) granna

Answer: (b) Thylakoids


Q16. Two Organisms Are Good Friends And Live Together. One Provides Shelter, Water And Nutrients While The Other Three Prepares And Provides Food. Such An Association Of Organisms Is Termed As: Saprophyte Parasite Autotrophs Symbiosis

(a) Saprophyte
(b) Parasite
(c) Autotrophs
(d) Symbiosis

Answer: (d) Symbiosis


Q17. Human beings can be categorised as

(a) heterotrophs
(b) autotrophs
(c) parasites
(d) saprotrophs

Answer: (a) heterotrophs


Q18. Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:

(a) Roots
(b) Stem
(c) Flowers
(d) Leaves

Answer: (a) Roots


Q19. How does photosynthesis help to maintain the percentage of oxygen and carbon dioxide in the atmosphere?

(a) By giving off carbon dioxide and absorbing oxygen.
(b) By giving off oxygen and absorbing carbon dioxide.
(c) By releasing oxygen and carbon dioxide.
(d) By absorbing oxygen and carbon dioxide.

Answer: (b) By giving off oxygen and absorbing carbon dioxide.


Q20. Pitcher Plant Traps Insect Because It

(a) is a heterotroph.
(b) grows in soils which lack in nitrogen.
(c) does not have chlorophyll.
(d) has a digestive system like human beings.

Answer: (b) grows in soils which lack in nitrogen.


Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers

Chapter 1: Nutrition in Plants Class 7 MCQ
Chapter 2: Nutrition in Animals Class 7 MCQ
Chapter 3: Fibre to Fabric Class 7 MCQ
Chapter 4: Heat Class 7 MCQ
Chapter 5: Acids, Bases and Salts Class 7 MCQ
Chapter 6: Physical and Chemical Changes Class 7 MCQ
Chapter 7: Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 MCQ
Chapter 8: Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQ
Chapter 9: Soil Class 7 MCQ
Chapter 10: Respiration in Organisms Class 7 MCQ Questions
Chapter 11: Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 12: Reproduction in Plants Class 7 MCQ Questions
Chapter 13: Motion and Time Class 7 MCQ Questions
Chapter 14: Electric Current and Its Effects Class 7 MCQ Questions
Chapter 15: Light Class 7 MCQ Questions
Chapter 16: Water: A Precious Resource Class 7 MCQ Questions
Chapter 17: Forests: Our Lifeline Class 7 MCQ Questions
Chapter 18: Wastewater Story Class 7 MCQ Questions


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment