MCQ for Class 7 History Chapter 9 The Making of Regional Cultures with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Brihaddharma Purana permitted which caste to eat certain variety of fish1?

(a) Kshatriyas
(b) Brahamanas
(c) Both
(d) None of these

Answer: (b) Brahamanas


Q2. Bengali as a language originated from:

(a) Sanskrit language
(b) Malayalam language
(c) Tamil language

Answer: (a) Sanskrit language


Q3. The major patrons of Kathak were

(a) Mongols
(b) Pandayan
(c) Mughals
(d) Rajput

Answer: (c) Mughals


Q4. Basohli was

(a) small sized paintings
(b) bold and intense style of miniature paintings
(c) old and very distinctive
(d) traditions

Answer: (b) bold and intense style of miniature paintings


Q5. Malayalam language was introduced by:

(a) Chola Empire
(b) Mughal Empire
(c) Chera Empire.

Answer: (c) Chera Empire.


Q6. Which of the following is the language of 13th century Brihaddharma Purana of Bengal?

(a) Persian
(b) Hindi
(c) Urdu
(d) Sanskrit

Answer: (d) Sanskrit


Q7. What type of traveller was Xuan Zang?

(a) Japanese
(b) Nepali
(c) Chinese
(d) Burmese

Answer: (c) Chinese


Q8. Radha-Krishan is famour for:

(a) Katha
(b) Rasalila
(c) Kathak

Answer: (c) Kathak


Q9. What was the capital of Bengal under the Mughal control?

(a) Dhaka
(b) Murshidabad
(c) Calcutta
(d) Awadh

Answer: (a) Dhaka


Q10. Jagannatha temple is related to:

(a) Shankar Bhagwan
(b) Ma Durga
(c) Vishnu

Answer: (c) Vishnu


Q11. With what do we associate each region?

(a) Food
(b) Language
(c) Clothing
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q12. The language spoken in the Chera kingdom of Mahodayapuram was

(a) Sanskrit
(b) Urdu
(c) Malayalam
(d) Persian

Answer: (c) Malayalam


Q13. The word Katha is a word of:

(a) Sanskrit
(b) Malayalam
(c) Tamil

Answer: (a) Sanskrit


Q14. Fourteenth-century text of Sanskrit which deals with grammar and poetry was called

(a) Lilatilakam
(b) Miniature
(c) Basohil
(d) Dialect

Answer: (a) Lilatilakam


Q15. Chera kingdom was established in

(a) 9th century
(b) 10th century
(c) 11th century
(d) 12th century

Answer: (a) 9th century


Q16. Kathakali is the traditional dance of:

(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Kerala

Answer: (c) Kerala


Q17. The conquerors tried to control the temple of Jagannatha at Puri because

(a) they were very devoted to God Jagannatha
(b) the temple was very beautiful
(c) the temple had huge wealth
(d) none of the above

Answer: (c) the temple had huge wealth


Q18. Who proclaimed himself as a deputy of God?

(a) Shankara
(b) Ramanuja
(c) King Anangbhima
(d) Ruler of Mahodayapuram

Answer: (c) King Anangbhima


Q19. Which Purana permitted Brahmanas to eat certain varieties of fish in Bengal?

(a) Vishnu Purana
(b) Brihaddharma Purana
(c) VarahaPurana

Answer: (b) Brihaddharma Purana


Q20. The word Rajputana meant

(а) the Rajput tradition
(b) in 19th century the region of present day Rajasthan
(c) group of Rajputs
(d) none of the above

Answer: (b) in 19th century the region of present day Rajasthan

MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment