MCQ for Class 7 History Chapter 8 Devotional Paths to the Divine with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Nathpanthis, Siddas and Togis made devotional religion popular in:

(a) North
(b) South
(c) East
(d) West

Answer: (a) North


Q2. Mirabai was a devotee of:

(a) Lord Krishna
(b) Vishnu
(c) Shiva

Answer: (a) Lord Krishna


Q3. Sufis were ………. mystics.

(a) Hindu
(b) Boddh
(c) Muslim
(d) Christian

Answer: (c) Muslim


Q4. The Sufi master held their assemblies in their

(a) Temple
(b) Courtyards
(c) Khanqahs
(d) None of these

Answer: (c) Khanqahs


Q5. Nanak was bom in:

(a) Ramdaspur
(b) Talwandi
(c) Banaras

Answer: (b) Talwandi


Q6. House of rest for travellers kept by a religious order is

(a) fable
(b) sama
(c) raqas
(d) hospice

Answer: (d) hospice


Q7. According to Islam the day of judgement before the Allah is called

(a) Quran
(b) Haz
(c) Qayamat
(d) Jannat

Answer: (c) Qayamat


Q8. Islam propagated:

(a) Submission to one God
(b) Talwandi
(c) Submission to many God

Answer: (a) Submission to one God


Q9. The disciples in Sufi system were called

(a) shishya
(b) nayanars
(c) alvars
(d) murids

Answer: (d) murids


Q10. The term ‘langar’ refer to:

(a) Common place of worship
(b) The Gurudwara
(c) The Gums
(d) Common kitchen

Answer: (d) Common kitchen


Q11. Which devotional path evolved since the 8th century?

(a) Bhakti
(b) Sufism
(c) None of these
(d) Both of these

Answer: (d) Both of these


Q12. Which was NOT the supreme deity of Hindu worshipped during Bhakti movement?

(a) Shiva
(b) Vishnu
(c) Ganesha
(d) Durga

Answer: (c) Ganesha


Q13. Gum Granth Sahib is the holy book of the:

(a) Muslims
(b) Hindus
(c) Sikhs

Answer: (c) Sikhs


Q14. Religious biographies are called

(a) autobiography
(b) geography
(c) photography
(d) hagiography

Answer: (d) hagiography


Q15. Ramanuja was born in which state of India?

(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) None of these

Answer: (b) Tamil Nadu


Q16. Ghazzali and Rumi were the great Sufis of the:

(a) Central America
(b) Central Asia
(c) East Asia

Answer: (b) Central Asia


Q17. Allama Prabhu was the companion of:

(a) Ramanuja
(b) Basavanna
(c) Shankara
(d) Kabir

Answer: (b) Basavanna


Q18. Vitthala is a form of

(a) Shiva
(b) Vishnu
(c) Krishna
(d) Ganesha

Answer: (b) Vishnu


Q19. Sankaradeva was from:

(a) Assam
(b) Manipur
(c) Mizoram

Answer: (a) Assam


Q20. Who rewrote the Gita in Marathi?

(a) Saint Janeshwara
(b) Chaitanya
(c) Basavanna
(d) Virashaiva

Answer: (a) Saint Janeshwara


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment