MCQ for Class 7 History Chapter 7 Tribes, Nomads and Settled Communities with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which tribal group established a powerful kingdom in Assam?

(a) Khokhar
(b) Ahoms
(c) Gonds
(d) Banjaras

Answer: (b) Ahoms


Q2. Langahs and Arghuns tribal dominated extensive regions which are:

(a) Multan and Sindh
(b) North-East
(c) Central India
(d) Southern India

Answer: (a) Multan and Sindh


Q3. Kolis lived particularly in many areas of?

(a) Gujarat
(b) Nagaland
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra pradesh

Answer: (a) Gujarat


Q4. The important tribe of Bihar is

(a) Mundas
(b) Ahoms
(c) Khokhar
(d) Gonds

Answer: (a) Mundas


Q5. Paik are

(a) the landlords
(b) the forced labourers
(c) people wandering from one place to another
(d) clan in the Ahom society

Answer: (b) the forced labourers


Q6. Those who specifically made and sold ropes, reeds, straw matting, andcourse sack are called …..?

(a) Banjaras
(b) Gonds
(c) Petty pedlars
(d) Bhils

Answer: (c) Petty pedlars


Q7. Who used the services of Banjaras as trading nomads?

(a) Alauddin Khalji
(b) Jahangir
(c) Both of these
(d) None

Answer: (c) Both of these


Q8. Mangols were hunter-gatherer tribes inhabited in:

(a) Eastern Asia
(b) South Asia
(c) Western Asia
(d) Central Asia

Answer: (d) Central Asia


Q9. Who were known as the rathakaras?

(a) Chariot makers
(b) Soldiers
(c) Brahmanas
(d) Carpenters

Answer: (a) Chariot maker


Q10. Who assumed the title of Sangram Shah?

(a) Bir Narain
(b) Chaman Das
(c) Dalpat
(d) Aman Das

Answer: (d) Aman Das


Q11. Mir Jumla attacked the Ahom in …..?

(a) 1662
(b) 1665
(c) 1670
(d) 1672

answers: (a) 1662


Q12. Who prescribed the ‘Varna’ rules?

(a) Rulers
(b) Jatis
(c) Brahmanas
(d) No one

Answer: (c) Brahmanas


Q13. Specialized artisans were:

(a) Smiths, carpenters and peasants were specialized artisans.
(b) Smiths, carpenters and masons were specialized artisans.
(c) King, soldiers, carpenters and masons were specialized artisans.
(d) None.

Answer: (b) Smiths, carpenters and masons were specialized artisans.


Q14. Many societies did not follow the social rules prescribed by the Brahmans,
who were they?

(a) Poets
(b) Peasants
(c) Artisans
(d) Tribes

Answer: (d) Tribes


Q15. Tribals obtained their livelihood from:

(a) Hunting
(b) Agriculture
(c) Herding
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q16. Many societies in the subcontinent did not follow the social rules and rituals prescribed by the Brahmanas; they are called:

(a) Poets
(b) Peasants
(c) King and its family
(d) Tribes

Answer: (d) Tribes


Q17. Khokhar tribes lived in?

(a) Kashmir
(b) Punjab
(C) Assam
(d) Gujrat

Answer: (b) Punjab


Q18. Which tribe was influential in Punjab in 13th and 14th centuries?

(a) Khokhar
(b) Ahoms
(c) Gonds
(d) Baiyaras

Answer: (a) Khokhar


Q19. Khokhar tribes lived in:

(a) Jammu and Kashmir
(b) Assam
(c) Punjab
(d) Tamil Nadu

Answer: (c) Punjab


Q20. Kamal Khan Gakkhar was the mansabdar in the reign of….?

(a) Babur
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Shah jahan

Answer: (b) Akbar


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment