MCQ for Class 7 History Chapter 6 Towns, Traders and Craftpersons with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which of the following was / were NOT the kind of traders?

(a) The Banjaras
(b) The Marwari Oswal
(c) Nenadesi
(d) Gujarati Baniyas

Answer: (c) Nenadesi


Q2. What did the Indian traders bring from Africa?

(a) Gold and ivory
(b) Spices
(c) Cloths

Answer: (a) Gold and ivory


Q3. Associations or unions of persons of any particular craft was (were) termed as

(a) emporium
(b) factor
(c) guilds
(d) sthapatis

Answer: (c) guilds


Q4. Hampi was the capital of which Empire of the following?

(a) Vijayanagara
(b) Mughal
(c) Mewar
(d) None of these

Answer: (a) Vijayanagara


Q5. Vasco da Gama was a resident of:

(a) Portugal
(b) Spain
(c) Italy

Answer: (a) Portugal


Q6. The people from distant land visited Surat because

(a) it was the Gateway to West Asia
(b) it was a beautiful place
(c) it was the pilgrim centre
(d) none of the above

Answer: (a) it was the Gateway to West Asia


Q7. Why was Surat so famous?

(a) For their gold lace borders
(b) For temples
(c) For buildings
(d) None of these

Answer: (a) For their gold lace borders


Q8. Who was mulla Abdul Ghafur?

(a) Trader
(b) Farmer
(c) Samant

Answer: (a) Trader


Q9. Important trade centre from western India was

(a) Masulipatnam
(b) Hampi
(c) Surat
(d) Madurai

Answer: (c) Surat


Q10. Who had huge banking houses at Surat?

(a) Surat seths
(b) Kathiawad seths
(c) Aggarwals

Answer: (b) Kathiawad seths


Q11. What type of towns existed during Medieval period?

(a) Port
(b) Administrative
(c) Temple
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q12. Name the article on which temple authorities collected tax?

(a) Sugar
(b) Dyes
(c) Cotton
(d) All

Answer: (d) All


Q13. When did Murshidabad became the capital of Bengal?

(a) In 1703
(b) In 1704
(c) In 1709

Answer: (b) In 1704


Q14. Tanjavur is situated on the river:

(a) Kaveri
(b) Krishna
(c) Mahanadi
(d) Godavari

Answer: (a) Kaveri


Q15. Which of the following was a pilgrim centre?

(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Surat
(d) Pushkar

Answer: (d) Pushkar


Q16. Which town been called the gate to Mecca?

(a) Surat
(b) Somnath
(c) Bombay

Answer: (a) Surat


Q17. Which of the following was also an example of a temple town (The capital of Cholas)?

(a) Ajmer
(b) Thanjavur
(c) Berar
(d) Golconda

Answer:(b) Thanjavur


Q18. The Rajarajeshvara temple was constructed in

(a) Ajmer
(b) Bijapur
(c) Vijayanagara
(d) Thanjavur

Answer: (d) Thanjavur


Q19. ………….. contain copper and tin.

(a) Gold
(b) Silver
(c) Bronze

Answer: (c) Bronze


Q20. What was Mandapika?

(a) Mandap
(b) Mandi
(c) Mandal
(d) None of these

Answer: (b) Mandi


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment