MCQ for Class 7 History Chapter 5 Rulers and Buildings with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Fatehpur Sikri’s architecture was influenced by the styles of which region?

(a) Bengal
(b) Gujarat
(c) Vijaynagara
(d) Bijapur

Answer: (b) Gujarat


Q2. The Kandariya Mahadeva temple dedicated to:

(a) Ganesh
(b) Shiva
(c) Ram

Answer: (b) Shiva


Q3. What is Shikhara?

(a) The main shrine of the temple
(b) An ornamented hall of the temple
(c) The topmost pointed portion of a temple
(d) None of the above

Answer: (c) The topmost pointed portion of a temple


Q4. What is the special feature of Fetehpur sikri, Akbar’s Capital?

(a) It shows the influence architectural style of the British
(b) It shows the influence architectural style of Gujarat and Malwa
(c) It shows the influence architectural style of the Mughals
(d) None

Answer: (b) It shows the influence architectural style of Gujarat and Malwa


Q5. World famous Taj Mahal was built by:

(a) Shah Jahan
(b) Akbar
(c) Babur

Answer: (a) Shah Jahan


Q6. The Dhangadeva was the king of

(a) Pandayan dynasty
(b) Rajput dynasty
(c) Khalji dynasty
(d) Chandela dynasty

Answer: (d) Chandela dynasty


Q7. The Qutub Minar was constructed by whom?

(a) Shah Jahan
(b) Jahangir
(c) Humayun
(d) Qutbuddin Aybak

Answer: (d) Qutbuddin Aybak


Q8. The Rajarajeshvara temple located in:

(a) Thanjavur
(b) Pondicherry
(c) Agra

Answer: (a) Thanjavur


Q9. The temples and mosques were beautifully constructed because

(a) they were the place of worship
(b) they meant to demonstrate power and wealth
(c) they meant to demonstrate devotion of kings
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above


Q10. Akbar’s architects were inspired from:

(a) Babur
(b) Alauddin Khilji
(c) Taimur

Answer: (c) Taimur


Q11. Large stepped-wells were called

(a) ponds
(b) superstructures
(c) quiblas
(d) baolis

Answer: (d) baolis


Q12. Dhanghadev belonged to …….dynasty.

(a) Chandela
(b) Monara
(c) Chola
(d) Rajput

Answer: (c) Chola


Q13. Humayun’s tomb was built:

(a) Between 1571 and 1671
(b) Between 1545 and 1556
(c) Between 1562 and 1571

Answer: (c) Between 1562 and 1571


Q14. The baolis were constructed

(a) to provide a place for bathing for royals
(b) to fulfil the water demand
(c) for rainwater harvesting
(d) for entertainment of royals

Answer: (c) for rainwater harvesting


Q15. Akbar’s capital was at

(a) Delhi
(b) Red Fort
(c) Siri Fort
(d) Agra

Answer: (d) Agra


Q16. Kandariya Mahadeva temple built in:

(a) 1000
(b) 999
(c) 1099

Answer: (b) 999


Q17. The surface of the Qutb Minar is

(a) triangular
(b) rectangular
(c) circular
(d) curved and angular

Answer: (d) curved and angular


Q18. Which temple was built by Rajarajadeva?

(a) Rajarajeshvara temple
(b) Minakshi temple
(c) Kandariya Mahadev Temple
(d) None of these

Answer: (a) Rajarajeshvara temple


Q19. Qutb Minar has:

(a) 2 storeys
(b) 5 storeys
(c) 7 storeys

Answer: (b) 5 storeys


Q20. uperstructure was the term given to

(a) the large mansions
(b) the part of the building above the ground floor
(c) large stepped wells
(d) an ornamented hall

Answer: (b) the part of the building above the ground floor


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment