MCQ for Class 7 History Chapter 4 The Mughal Empire with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. What is the ruling period of Jahangir?

(a) 1526-1530 AD
(b) 1530-1556 AD
(c) 1556-1605 AD
(d) 1605-1627 AD

Answer: (d) 1605-1627 AD


Q2. Who fought Chausa and Kanauj wars against Humayun?

(a) Sher Khan
(b) Mirza Hakim
(c) Bairam Khan
(d) Safavid Shah

Answer: (a) Sher Khan


Q3. Which Sikh Guru’s Martyrdom took place during Jahangir’s reign?

(a) Guru Nanak Singhji
(b) Guru Gobind Singhji
(c) Guru Aijun Singhji
(d) Guru Tegh Bahadur Singhji

Answer: (c) Guru Aijun Singhji


Q4. In which year, Humayun recaptured Delhi?

(a) 1552
(b) 1553
(c) 1554
(d) 1555

Answer: (d) 1555


Q5. What was the capital of Mirza Hakim Akhar’s half brother?

(a) Kabul
(b) Afghan
(c) Morocco
(d) Sind

Answer: (a) Kabul


Q6. Who was Abul Fazl?

(a) Akbar counsellor
(b) Akbar friend
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer: (c) Both a and b


Q7. The mother of Shah Jahan was a:

(a) Rajput Princess
(b) Bijapur Princess
(c) Rathor Princess
(d) Mewar Princess

Answer: (c) Rathor Princess


Q8. Rathor Rajput was related to

(a) Marwar
(b) Mewar
(c) Amber
(d) Ranthambore

Answer: (a) Marwa


Q9. Number of mansabdars in Aurangzeb’s reign was:

(a) 75
(b) 79
(c) 85
(d) 90

Answer: (b) 79

Q10. What were the central provinces under the rule of the Mughals?

(a) Lahore
(b) Chittor
(c) Agra
(d) All

Answers:(d) All


Q11. Who was Babur?

(a) Last Mughal emperor
(b) Only Mughal emperor
(c) First Mughal emperor
(d) None of these

Answer: (c) First Mughal emperor


Q12. The name of residence of Mughal Emperors in Delhi was

(a) the Red Fort
(b) the Old Fort.
(c) the Siri Fort
(d) none of these

Answer: (a) the Red Fort


Q13. Which Mughal Emperor spent his last days in prison?

(a) Akbar
(b)Shah Jahan
(c) Humayun
(d) Babur

Answer: (b)Shah Jahan


Q14. When Babur got throne of Ferghana, he was:

(a) Only 12 years old
(b) Only 14 years old
(c) Only 15 years old
(d) Only 20 years old

Answer: (a) Only 12 years old


Q15. Genghis Khan was a ruler of this tribe:

(a) Turkish
(b) Mongols
(c) Huns
(d) None of these

Answer: (b) Mongols


Q16. The literal meaning of Sulh-i kul is

(a) peace
(b) religion
(c) universal peace
(d) inheritance

Answer: (c) universal peace


Q17. 1st war of Panipat fought between:

(a) Humayun and Ibrahim Lodi
(b) Akbar and Ibrahim
(c) Babur and Ibrahim Lodi
(d) Lodi Sher Khan and Ibrahim Lodi

Answer: (c) Babur and Ibrahim Lodi


Q18. Which Mughal Emperor was defeated by Sher Shah Suri?

(a) Babur
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Jahangir

Answer: (b) Humayun


Q19. What was the approximate number of mansabdars in Shah Jahan reign?

(a) 6000
(6) 4000
(c) 8000
(d) 10,000

Answer: (c) 8000


Q20. War fought between Baber and Rana Sanga is called:

(a) Panipat war
(b) Khanua war
(c) Chausa war
(d) Kanauj war

Answer: (b) Khanua war


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment