MCQ for Class 7 History Chapter 3 The Delhi Sultans with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Who was the first slave king of Delhi Sultanate?

(a) Qutbuddin Aibak
(b) Iltutmish
(c) Raziyya Sultan
(d) Alauddin Khalji

Answer: (a) Qutbuddin Aibak


Q2. Name of the first mosque built by Sultans in Delhi is:

(a) JamaMasjid
(b) Moth ki Masjid
(c) Quwwat al-Islam
(d) Jamali Kamali Masjid

Answer: (c) Quwwat al-Islam


Q3. Who was successor of Muhammad-bin Tughluq?

(a) Ghiyasuddin Tughluq
(b) Firuz Shah Tughluq
(c) Ibn Battuta
(d) None of these

Answer: (b) Firuz Shah Tughluq


Q4. Who built the mosque Quwwat al-Islam?

(a) Ghiyasuddin Balban
(b) Iltutmish
(c) Raziyya Sultan
(d) Alauddin Khalji

Answer: (b) Iltutmish


Q5. What was the language of administration under the Delhi Sultans?

(a) Urdu
(b) Persian
(c) Hindi
(d) English

Answer: (b) Persian


Q6. Which mosque is “Sanctuary of the World”?

(a) Begumpuri Mosque
(b) Moth Mosque
(c) Neeli Mosque
(d) Jamali Kamali Mosque

Answer: (a) Begumpuri Mosque


Q7. The position of standing facing Mecca during namaj is known as

(a) Khutba
(b) Qibla
(c) Sijdah
(d) Kharaj

Answer: (b) Qibla


Q8. Ziyauddin Barani was:

(a) An archaeologist;
(b) A warrior;
(c) Sultan
(d) A Muslim political thinker of the Delhi Sultanate

Answer: (d) A Muslim political thinker of the Delhi Sultanate


Q9. In whose reign did the Sultanate reach its i farthest extent?

(a) Tomara Rajput
(b) Raziyya
(c) Alauddin Khalji
(d) Muhammad-bin Tughluq

Answer: (d) Muhammad-bin Tughluq


Q10. Sher Shah Suri started his career as:

(a) Accountant
(b) Soldier
(c) Manager
(d) Traveller

Answer: (c) Manager


Q11. Which of the following was NOT the king of the Rajput Dynasty?

(a) Tomaras
(b) Ananga Pala
(c) Prithviraj Chauhan
(d) Bahlul Lodi

Answer: (d) Bahlul Lodi

Q12. Kharaj was a type of tax on

(a) houses
(b) cattle
(c) trade
(d) cultivation

Answer: (d) cultivation


Q13. Name the mosque built in the reign of Sikandar Lodi?

(a) Moti ki masjid
(b) Begumpuri Mosque
(c) Jama masjid
(d) None of these

Answer: (a) Moti ki masjid


Q14. What was the duty of the Muqtis?

(a) To lead rulers
(b) To lead military campaigns
(c) To lead the country
(d) None

Answer: (b) To lead military campaigns


Q15. Why was Raziyya removed from the throne?

(a) Raziyya was not qualified
(b) Raziyya was under age
(c) Raziyya was women
(d) None of these

Answer: (c) Raziyya was women


Q16. Rudramadevi ruled Kakatiya dynasty from:

(a) 1262 to 1289
(b) 1130-1145
(c) 1165-1192
(d) 1414-1451

Answer: (a) 1262 to 1289


Q17. Which ruler first established his capital at Delhi?

(a) Chauhans ruler
(b) Tomara Rajput ruler
(c) Turkish ruler
(d) Khalji dynasty

Answer: (b) Tomara Rajput ruler


Q18. Who was Ulema?

(a) A slave purchased for military service
(b) A ruler
(c) A scholar of Islamic learning
(d) An invader

Answer: (c) A scholar of Islamic learning


Q19. The Delhi Sultans were dependent upon:

(a) Trade, tribute or plunder for supplies
(b) Taxes from tourists
(c) Taxes from Artisans
(d) None

Answer: (a) Trade, tribute or plunder for supplies


Q20. Who was the first slave king of Delhi Sultanate?

(a) Qutbuddin Aybak
(b) Iltutmish
(c) Raziyya Sultan
(d) Alauddin Khalji

Answer: (a) Qutbuddin Aybak


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment