MCQ for Class 7 History Chapter 2 New Kings and Kingdoms with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1.When were Samantas declared Maha-samantas?

(a) When they bring gifts for their kings
(b) When they provide kings with military support
(c) When they gain power and wealth
(d) None of the above

Answer: (c) When they gain power and wealth


Q2. Who Built Thanjavur?

(a) Vijayalaya Chola
(b) Sultan Mahmud Ghazni
(c) Rajendra
(d) None of these

Answer: (a) Vijayalaya Chola


Q3. Maharaja-adhiraja stands for ……..?

(a) Great king
(b) Lord of the three worlds
(c) The creator
(d) The protector

Answer: (a) Great king


Q4. What is the literal meaning of hiranya-garbha?

(a) Rashtrakutas
(b) Dantidurga
(c) Golden womb
(d) Golden deer

Answer: (c) Golden womb


Q5. Which one was not in ‘tripartite struggle’ dynasties?

(a) Gurjara-Pratihara
(b) Rashtrakuta and
(c) Pala dynasties
(d) The Cholas

Answer: (d) The Cholas


Q6. Tribhuvana-chakravartin stands for ……?

(a) Great king
(b) Lord of the three worlds
(c) The creator
(d) The protector

Answer: (b) Lord of the three worlds


Q7. From whom was the Revenue also collected?

(a) Traders
(b) Merchants
(c) Peasants
(d) Artisans

Answer: (a) Traders


Q8. Chalukyas were concerned to the state:

(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Kashmir
(d) Andhra Pradesh

Answer: (a) Karnataka


Q9. The functionaries for collecting revenue were generally recruited from ……., and positions were often hereditary

(a) Royal families
(b) Local families
(c) influential families
(d) All

Answer: (c) influential families


Q10. What is Vetti?

(a) Rent
(b) Tax
(c) Revenue
(d) None of these

Answer: (b) Tax


Q11. Many new dynasties emerged after the ………………century?

(a) 9th
(b) 10th
(c) 7th
(d) 5th

Answer: (c) 7th


Q12. Which new dynasty developed in eastern part of the country?

(a) Cholas
(b) Palas
(c) Chahamanas
(d) Rashtrakutas

Answer: (b) Palas


Q13. Sultan Mahmud Ghazni was from:

(a) Afghanistan
(b) Iran
(c) Tanzania
(d) Iraq

Answer: (a) Afghanistan


Q14. By the seventh century there were……… in different regions of the subcontinent.

(a) Big rulers
(b) Dacoits
(c) big landlords or warrior chiefs
(d) Priests

Answer: (c) big landlords or warrior chiefs


Q15. What was the other name of the great lord of a ‘circle’ or region?

(a) Samantas
(b) Subordinates
(c) Maha-mandaleshvara
(d) King

Answer: (c) Maha-mandaleshvara


Q16. Who was the first emperor of the Cholas?

(a) Vijayalaya Chola,
(b) Rajendra Chola
(c) Aditya Chola
(d) Uttam Chola

Answer: (a) Vijayalaya Chola,


Q17. A ritual called hiranya-garbha (literally, the golden womb) was considered as the ……?

(a) “Rebirth” of the sacrificer as a Kshatriya
(b) Rebirth as a brahman
(c) Sacrificial performance
(d) None

Answer: (a) “Rebirth” of the sacrificer as a Kshatriya


Q18. Who were expected to bring gifts for their kings in 17th century?

(a) Samantas
(b) Overlords
(c) Maha-samantas
(d) Maha-mandaleshvara

Answer: (a) Samantas


Q19. Cholas mainly ruled in the State:

(a) Madhya Pradesh
(b) Kashmir
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh

Answer: (c) Tamil Nadu


Q20. The Kadamba Mayurasharman and the GurjaraPratihara Harichandra were ………..who gave up their traditional professions and took to arms?

(a) Vaishyas
(b) Brahmans
(c) Kshatriyas
(d) Shudras

Answer: (b) Brahmans


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment