MCQ for Class 7 History Chapter 10 Eighteen-Century Political Formations with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Who were the Telugu warrior chiefs’?

(a) Nayakas
(b) Jathas
(c) Misl
(d) All

Answer: (a) Nayakas


Q2. Sawai Raja Jai Singh found his new capital in:

(a) Jaipur
(b) Jodhpur
(c) Bikaner

Answer: (a) Jaipur


Q3. Who was the powerful governor of Bengal?

(a) Sa’adat Khan
(b) Murshid Quli Khan
(c) Asaf Jah
(d) Alivardi Khan

Answer: (b) Murshid Quli Khan


Q4. During whose rule Jagat Seth became prosperous in Bengal?

(a) Murshil Quli
(b) Sa’adat Khan
(c) Alivardi Khan
(d) Asaf Jah

Answer: (c) Alivardi Khan


Q5. Which part of India associated with peasant and zamindari rebellions?

(a) Southern and eastern parts of India.
(b) Northern and southern parts of India.
(c) Northern and western parts of India.

Answer: (b) Northern and southern parts of India.


Q6. During whose rule Jagat Seth became prosperous in Bengal?

(a) Murshil Quli
(b) Sa’adat Khan
(c) Alivardi Khan
(d) Asaf Jah

Answer: (c) Alivardi Khan


Q7. Sawai Jai Singh founded his new capital here:

(a) Malwa
(b) Amber
(c) Jodhpur
(d) Jaipur

Answer: (d) Jaipur


Q8. Bahadur Shah was the son of:

(a) Shah Jahan
(b) Akbar
(c) Aurangzeb

Answer: (c) Aurangzeb


Q9. Dalkhalsa was set up in 1699 by

(a) Guru Nanak Singh
(b) Guru Tegh Bahadur
(c) Guru Gobind Singh
(d) Guru Har Kishan

Answer: (c) Guru Gobind Singh


Q10. Chauth was a tax:

(a) imposed by Maratha
(b) imposed by Mughals
(c) imposed by Peshwa

Answer: (a) imposed by Maratha


Q11. The British East India Company established its power after

(a) 1757
(b) 1761
(c) 1768
(d) 1771

Answer: (a) 1757


Q12. Aurangzeb had depleted the military and financial resources by fighting a long war in the

(a) East India
(b) North India
(c) Deccan
(d) None of these

Answer: (c) Deccan


Q13. Who was the founder of the Maratha Kingdom?

(a) Maharana Pratap
(b) Shivaji
(c) Raja Ajit Singh

Answer: (b) Shivaji


Q14. Aurangzeb died in the year

(a) 1700
(b) 1710
(c) 1725
(d) 1707

Answer: (d) 1707


Q15. Ahmad Shah Abdali was the ruler of

(a) Afghanistan
(b) Iran
(c) Iraq
(d) None

Answer: (a) Afghanistan


Q16. Kunbis were the:

(a) Maratha peasant warriors
(b) Maratha warriors
(c) Maratha farmers

Answer: (a) Maratha peasant warriors


Q17. Ahmad Shah Abdali invaded North India times between 1748 and 1761.

(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer: (c) 5


Q18. During which century did the Mughal Empire decline?

(a) 18th
(b) 16th
(c) 19th
(d) 20th

Answer: (a) 18th


Q19. Khalsa was instituted in the year:

(a) 1700
(b) 1699
(c) 1689

Answer: (b) 1699


Q20. Which of the following enjoyed the zat rank of 7000?

(a) Asaf Jah
(b) Murshil Quli Khan
(c) Both of these
(d) None of these

Answer: (c) Both of these


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment