MCQ for Class 7 History Chapter 1 Tracing Changes through a Thousand Years with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which of the following is not the meaning of foreigner’ in the past?

(a) Stranger
(b) Pardesi
(c) Ajnabi
(d) Indigenous

Answer: (d) Indigenous


Q2. Al-Idrisi was an:

(a) Cartographer
(b) Writer
(c) Doctor

Answer: (a) Cartographer


Q3. What was Hindustan according to Minhaj-i-Siraj?

(a) Indian subcontinent
(b) Himalayas to Nilgiris
(c) Coastal belt line of India
(d) areas of Punjab, Haryana and the lands between the Ganga and Yamuna

Answer: (d) areas of Punjab, Haryana and the lands between the Ganga and Yamuna


Q4. In which period did the number and variety of textual records increase dramatically?

(a) 600 to 700
(b) 700 to 800
(c) 800 to 1000
(d) 700 to 1750

Answer: (d) 700 to 1750


Q5. …………… draws the map.

(a) Engineer
(b) Artist
(c) Cartographer

Answer: (c) Cartographer


Q6. Areas of Punjab, Haryana and the lands between the Ganga and Yamuna – these lands came under ……?

(a) Turks
(b) Delhi Sultan
(c) Sultan of Mysore
(d) Moghuls

Answer: (b) Delhi Sultan


Q7. Which type of people collected Manuscripts?

(a) Poor people
(b) Wealthy people
(c) Local people
(d) None of these

Answer: (b) Wealthy people


Q8. Who used the term ‘Hind’?

(a) Al-Idrisi
(b) Vasco da gama
(c) Minhaj-i Siraj

Answer: (c) Minhaj-i Siraj


Q9. Which emperor used the term Hindustan to describe the geography, the fauna and the culture of the inhabitants of the subcontinent?

(a) Babur
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Jahangir

Answer: (a) Babur


Q10. Where were the manuscripts placed?

(a) At home
(b) In libraries
(c) In archives
(d) Both (b) and (c)

Answer: (d) Both (b) and (c)


Q11. When did Arab geographer Al-Idrisi make the map of the world?

(a) 1177 CE
(b) 1154 CE
(c) 1274 CE
(d) 1264CE

Answer: (b) 1154 CE


Q12. Cartographer is a person who makes:

(a) Cartoons
(b) Caricatures
(c) Maps
(d) None of these

Answer: (c) Maps


Q13. The word ‘Rajput’ was derived from:

(a) Rajaputra
(b) Rajasthan
(c) Rajya

Answer: (a) Rajaputra


Q14. Who is a cartographer?

(a) A person who studies detail of geography
(b) A person who studies maps
(c) A person who makes maps
(d) A person who studies typography

Answer: (c) A person who makes maps


Q15. In which century Babur used Hindustan to describe geography of subcontinent?

(a) 17th century
(b) 18th century
(c) 16th century
(d) None of these

Answer: (c) 16th century


Q16. Who claimed Kshatriya caste?

(a) Group of students
(b) Group of warriors
(c) Group of priests

Answer: (b) Group of warriors


Q17. How is Medieval Persian different from modern Persian?

(a) In terms of spelling
(b) In meanings
(c) In script
(d) In grammar and vocabulary

Answer: (d) In grammar and vocabulary


Q18. Why do historians today have to be careful about the terms in the past?

(a) Because they do not know the meaning of terms
(b) Because the terms may have more than one meaning
(c) Because the terms meant different in the past
(d) None of the above

Answer: (c) Because the terms meant different in the past


Q19. Manuscripts were placed in:

(a) Temples
(b) school
(c) Libraries and Archives

Answer: (c) Libraries and Archives


Q20. The thirteenth century by Minhaj-i-Siraj, a chronicler wrote in ….?

(a) Urdu
(b) Arabic
(c) Persian
(d) Sanskrit

Answer: (c) Persian


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment