MCQ for Class 7 Geography Chapter 9 Life in the Temperate Grasslands with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which is the Latin word that means meadow?

(a) Priata
(b) Susu
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (a) Priata


Q2. In the Prairies the annual rainfall is ideal for the growth of

(a) Apples
(b) Wheat
(c) Grass

Answer: (c) Grass


Q3. _ are the sturdy men who look after the ranches

(a) Bushmen
(b) Musclemen
(c) Cowboys
(d) Caretakers

Answer: (c) Musclemen


Q4. What is the Gold capital of the world?

(a) Johannesburg
(b) Kimberley
(c) Pretoria
(d) None of these

Answer: (a) Johannesburg


Q5. Which country does the river Mississippi drain?

(a) Africa
(b) USA
(c) Amazon
(d) Canada

Answer: (b) USA


Q6. Chinook blows in

(a) Winter
(b) Summer
(c) Monsoon

Answer: (a) Winter


Q7. The bison is also called the _

(a) Prairie buffalo
(b) Reindeer
(c) American buffalo
(d) African buffalo

Answer: (c) American buffalo


Q8. Prairies are bound by the _ on the east

(a) Flanking river
(b) Woodland
(c) Great lakes
(d) Rocky mountain

Answer: (c) Great lakes


Q9. Rocky mountains are bounded by which of the grasslands on their east?

(a) Pampos
(b) Prairies
(c) Velds
(d) Sheep

Answer: (b) Prairies


Q10. The Velds have

(a) Mild climate
(b) Cold climate
(c) Very hot climate

Answer: (a) Mild climate


Q11. The native Americans of the prairies are often called the _

(a) Blue Indians
(b) Aryans
(c) Dravidians
(d) Red Indians

Answer: (d) Red Indians


Q12. The world’s grasslands into two broad categories

(a) Thorny region and Deciduous regions
(b) Deciduous region and Thorny regions
(c) Thorny region and Tropical regions
(d) Temperate region and Tropical regions

Answer: (d) Temperate region and Tropical regions


Q13. Approximately how much area of earth is covered with grasslands?

(a) 40%
(b) 25%
(c) 10%
(d) 33%

Answer: (b) 25%


Q14. Which of the following country is not located in prairies?

(a) Canada
(b) South Africa
(c) America

Answer: (b) South Africa


Q15. Which of the following is a species of sheep?

(a) Rohu
(b) Catla
(c) Merino
(d) Hilsa

Answer: (c) Merino


Q16. The temperate grasslands of North America are known as the

(a) Steppes
(b) Veldt
(c) Prairies
(d) Down

Answer: (c) Prairies


Q17. What are the Temperate Grasslands of North America called?

(a) Prairies
(b) Sahara
(c) Nile
(d) Tropical region

Answer: (a) Prairies


Q18. The prairies are bound by the great lakes in the

(a) North
(b) East
(c) West

Answer: (b) East


Q19. The coldest month in the velds is __

(a) August
(b) December
(c) January
(d) July

Answer: (d) July


Q20. and extensive ___ both promote setting up of food processing industries.

(a) Fishing, Mining
(b) Dairy farming, Agriculture
(c) Mining, Agriculture
(d) Dairy farming, Fishing

Answer: (b) Dairy farming, Agriculture


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment