MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8 with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. How is the climate of Amazon basin characterized?

(a) By cold and wet
(b) By hot and wet
(c) By dry or wet
(d) None of these

Answer: (b) By hot and wet


Q2. Distinct tribal culture is found in the state:

(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam
(c) Manipur

Answer: (a) Arunachal Pradesh


Q3. __ is the main occupation of the people living in area of Ganga-Brahmaputra basin where flat land is available to grow crops

(a) Mining
(b) Industry work
(c) Agriculture
(d) Service

Answer: (c) Agriculture


Q4. On Amazon basin

(a) Day and nights are almost equally cool and dry
(b) Day and nights are almost equally hot and humid
(c) Night are longer than day and are more hot and humid
(d) Day are longer than nights and are more cool and humid

Answer: (b) Day and nights are almost equally hot and humid


Q5. At night the temperature goes down in the Amazon basin but the humidity

(a) remains same
(b) remains low
(c) remains high
(d) none of these

Answer: (c) remains high


Q6. Slash and bum is:

(a) A way of rearing fish
(b) A way of cultivating land
(c) A way of rearing animals

Answer: (b) A way of cultivating land


Q7. Cash crop grown in the area of Ganga-Brahmaputra basin

(a) Sugarcane and tea
(b) Coffee and jute
(c) Coffee and tea
(d) Sugarcane and jute

Answer: (d) Sugarcane and jute


Q8. The Ganga-Brahmaputra basin area is dominated by monsoon climate. The monsoon brings rains from

(a) mid-June to mid-July
(b) mid-June to mid-September
(c) mid-July to mid-August
(d) mid-July to mid-October

Answer: (b) mid-June to mid-September


Q9. The staple food in the rainforest area is

(a) Menero
(b) Menious
(c) Manico
(d) Manioc

Answer: (d) Manioc


Q10. Considering kind of symbiosis, classification of parasites includes

(a) Endoparasites
(b) Ectoparasites
(c) Digestion parasites
(d) Both a and b

Answer: (d) Both a and b


Q11. What are the common needs of all the people?

(a) Food
(b) Toys
(c) Camera
(d) All of these

Answer: (a) Food


Q12. Which of the following city is not located along the river Ganga?

(a) Allahabad
(b) Kolkata
(c) Bengaluru

Answer: (c) Bengaluru


Q13. _ are built on steep slopes to create flat surfaces on which crops are grown

(a) Land
(b) Plains
(c) Terraces
(d) Plateau

Answer: (c) Terraces


Q14. Manas wildlife sanctuary is in

(a) Meghalaya
(b) Assam
(c) Nagaland
(d) Arunachal Pradesh

Answer: (b) Assam


Q15. The place where a river flows into another water body is called

(a) river’s mouth
(b) river’s nose
(c) river’s leg
(d) all of these

Answer: (a) river’s mouth


Q16. Which of the following is an important port on the river Hooghly?

(a) Surat
(b) Coimbatore
(c) Kolkata

Answer: (c) Kolkata


Q17. In which of the following area tea is grown in plantations

(a) West Bengal and Assam
(b) West Bengal and Punjab
(c) Himachal Pradesh and Assam
(d) Kerala and Assam

Answer: (a) West Bengal and Assam


Q18. The Amazon Basin is in

(a) North Africa
(b) South America
(c) North America
(d) South Africa

Answer: (b) South America



Q19. The forests are in fact so thick that the dense ‘roof is created by

(a) cement
(b) concrete
(c) leaves
(d) stones

Answer: (c) leaves


Q20. Coffee, maize and coca are:

(a) Cash crop
(b) Non-cash crops
(c) None

Answer: (a) Cash crop

MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment