MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 7 with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. The natural conditions for selection of an ideal site are

(a) favourite climate
(b) availability of water
(c) suitable land
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q2. An urban settlement is called:

(a) Compact
(b) Scattered
(c) Unmettled

Answer: (a) Compact


Q3. Settlements are places where people

(a) Build temples
(b) Cultivate on land
(c) Build their homes
(d) Build their office

Answer: (c) Build their homes


Q4. Cairo is the name of an

(a) City
(b) Country
(c) Seaport
(d) Bus stop

Answer:(a) City


Q5. In which environment do people build slanting roofs of their houses?

(a) Heavy rainfall
(b) Bright sun light
(c) Heavy cold
(d) None of these

Answer: (a) Heavy rainfall


Q6. Golden quadrilateral connects:

(a) Delhi, Mumbai, Ahmedabad, Thiruvananthapuram
(b) Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata
(c) Chennai, Kolkata, Ahmedabad and Thiruvananthapuram

Answer: (b) Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata


Q7. have largely replaced the

(a) Diesel and Electric engines, Steam engines
(b) Wheel and Electric engines, Steam engines
(c) Steam and Electric engines, Diesel engines
(d) Steam and Diesel engines, Electric engines

Answer: (a) Diesel and Electric engines, Steam engines


Q8. Dwellings made of ice called

(a) Hut
(b) Igloo
(c) Stilt
(d) Penguin

Answer: (b) Igloo


Q9. Why do people move from one place to other?

(a) For jobs
(b) For better education
(c) For medical facilities
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q10. Which of the following made travel faster?

(a) Ships
(b) Buses
(c) Aeroplanes

Answer: (c) Aeroplanes


Q11. _ is the process of conveying messages to others

(a) Communication
(b) Speak
(c) Language
(d) Talk

Answer: (a) Communication


Q12. Which vehicle does NOT pollute the environment

(a) Cycle
(b) Train
(c) Bus
(d) Car

Answer: (a) Cycle


Q13. Where did early man live?

(a) On trees and in caves
(b) In kuchcha houses
(c) In pucca houses
(d) In huts

Answer: (a) On trees and in caves


Q14. Yaks are found in:

(a) China
(b) Bhutan
(c) Tibet

Answer: (c) Tibet


Q15. The most commonly used means of transport especially for short distances are roads. They can be

(a) Rural and Urban
(b) Temporary and Permanent
(c) Metalled and Unmetalled
(d) Short and Long

Answer: (c) Metalled and Unmetalled


Q16. Settlement where people are engaged in activities like agriculture, fishing, forestry, crafts work and trading

(a) Permanent Settlement
(b) Urban Settlement
(c) Temporary Settlement
(d) Rural Settlement

Answer: (d) Rural Settlement


Q17. Which type of settlement is occupied for a short time?

(a) Permanent settlements
(b) Temporary settlements
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (b) Temporary settlements


Q18. The great lakes are found in:

(a) South America
(b) North America
(c) India

Answer: (b) North America


Q19. E-mail means

(a) Electronic mail
(b) Electric mail
(c) Enlarge mail
(d) Elastic mail

Answer: (a) Electronic mail


Q20. Andes Mountains is in

(a) South America
(b) Africa
(c) Australia
(d) North America

Answer: (a) South America


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment