MCQ for Class 7 Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wild Life with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Where are tropical evergreen forests found?

(a) India
(b) Brazil
(c) China
(d) None of these

Answer: (b) Brazil


Q2. Anaconda, one of the world’s largest snakes is found:

(a) Temperate Deciduous
(b) Tropical Evergreen
(c) Tropical rainforest.

Answer: (c) Tropical rainforest.


Q3. Taiga means

(a) dry
(b) moist
(c) pure or untouched
(d) evergreen

Answer: (c) pure or untouched


Q4. The animal in polar region have thick fur and thick skin

(a) To protect them from extreme rain
(b) To protect them from extreme cold
(c) To protect them from extreme hot weather
(d) To protect them from prey

Answer: (b) To protect them from extreme cold


Q5. What is the name of the largest snake found in tropical rainforest?

(a) Anaconda
(b) Black cobra
(c) Two mouth snake
(d) None of these

Answer: (a) Anaconda


Q6. Softwood trees are found in the forest:

(a) Temperate Deciduous
(b) Temperate Evergree
(c) Coniferous

Answer: (b) Temperate Evergree


Q7. Savannah grasslands of __ are of tropical grassland

(a) America
(b) Australia
(c) Asia
(d) Africa

Answer: (d) Africa


Q8. Natural vegetation is generally classified in to three broad categories as follows except

(a) Forests
(b) Grasslands
(c) Shrubs
(d) Flora

Answer: (d) Flora


Q9. Which of the following is not found in Tropical Deciduous Forests?

(a) Tiger
(b) Elephant
(c) Silver Fox
(d) Monkeys

Answer: (c) Silver Fox


Q10. Tropical deciduous forest shed their leaves in

(a) Dry season
(b) Rainy season
(c) Cold season

Answer: (a) Dry season


Q11. Which of the following is tropical grassland?

(a) Taiga
(b) Savannah
(c) Pampas
(d) Prairies

Answer: (b) Savannah


Q12. Forest is

(a) Extensive area covered with flower
(b) Extensive area covered with trees
(c) Extensive area covered with soil
(d) Extensive area covered with grass

Answer: (b) Extensive area covered with trees


Q13. The growth of vegetation depends on

(a) temperature and moisture
(b) only temperature
(c) only moisture

Answer: (a) temperature and moisture


Q14. Trees which shed their thick barks and wax coated leaves are called:

(a) Temperate Deciduous
(b) Mediterranean
(c) Coniferous

Answer: (b) Mediterranean


Q15. Mosses and lichens found in

(a) Temperate grassland
(b) Tundra vegetation
(c) Tropical grassland
(d) Thorny bushes

Answer: (b) Tundra vegetation


Q16. Tropical desert are found in _ margins of the country

(a) Western
(b) Eastern
(c) Southern
(d) Northern

Answer: (a) Western


Q17. Tropical evergreen forests are also called

(a) tropical rain forests
(b) tropical dry forests
(c) tropical deciduous forests
(d) none of these

Answer: (a) tropical rain forests


Q18. Which one is called Taiga?

(a) Temperate Deciduous
(b) Coniferous
(c) Mediterranean

Answer: (b) Coniferous


Q19. Wild buffaloes, bisons, antilopes are common in the

(a) Deciduous grassland
(b) Temperate grassland
(c) Tropical grassland
(d) Thorny bushes

Answer: (b) Temperate grassland


Q20. The place which is extremely cold. The growth of natural vegetation is very limited here. It grows during the very short summer. This is called

(a) Tundra
(b) Taiga
(c) Thorny bushes
(d) Temperate grassland

Answer: (a) Tundra


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment