Class 7 Geography Chapter 5 Water MCQ Questions with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which one of the following is an artificial enclosure for keeping small house plants?

(a) Terrarium
(b) Thermosphere
(c) Climate
(d) Evaporation

Answer: (a) Terrarium


Q2. The rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day is called:

(a) Wave
(b) Tide
(c) Salinity

Answer: (b) Tide


Q3. Tsunami is a

(a) French word
(b) Indian word
(c) Chinese word
(d) Japanese word

Answer: (d) Japanese word


Q4. Amazon river is in

(a) Australia
(b) South America
(c) Europe
(d) Africa

Answer: (b) South America


Q5. Sea water contains

(a) 97.3% of salt
(b) 2% of salt
(c) 0.68% of salt
(d) 0.973% of salt

Answer: (a) 97.3% of salt


Q6. Spring and neap are kinds of:

(a) Wave
(b) Earthquake
(c) Tides

Answer: (c) Tides


Q7. Indira point was in

(a) Kerala
(b) Lakshadweep
(c) Tamil Nadu
(d) Andaman and Nicobar islands

Answer: (d) Andaman and Nicobar islands


Q8. How much percentage of saline water is available on earth surface

(a) 97.5
(b) 98.2
(c) 95.2
(d) 93.5

Answer: (a) 97.5


Q9. The movements that occur in oceans can be broadly called

(a) wave
(b) circulation
(c) water cycle
(d) all of these

Answer: (b) circulation


Q10. What percentage of ice caps are found in the world?

(a) 2%
(b) 2.5%
(c) 3%

Answer: (a) 2%


Q11. The average salinity of the oceans is

(a) 45 parts per thousand
(b) 35 parts per thousand
(c) 55 parts per thousand
(d) 65 parts per thousand

Answer: (b) 35 parts per thousand


Q12. March 22 is celebrated as World

(a) Earth Day
(b) Environment Day
(c) Water Day
(d) Soil Day

Answer: (c) Water Day


Q13. Which is the process through which water continuously changes its form?

(a) Water cycle
(b) Food cycle
(c) Rain
(d) All of these

Answer: (a) Water cycle


Q14. Ponds are source of:

(a) Fresh water
(b) Saline water
(c) Hard water

Answer: (a) Fresh water


Q15. Following are the movements that occur in oceans except

(a) Tides
(b) Waves
(c) Currents
(d) Wind

Answer: (d) Wind


Q16. During a____ , the __ blowing at very high speed form huge waves. These may cause tremendous destruction.

(a) Rain, Winds
(b) Storm, Winds
(c) Winds, Storm
(d) Rain, Storm

Answer: (b) Storm, Winds


Q17. Which water is salty?

(a) River water
(b) Pond water
(c) Rain water
(d) Sea water

Answer: (d) Sea water


Q18. Ground water constitutes the portion of the world’s distribution:

(a) 1%
(b) 1.5%
(c) 0.68%

Answer: (c) 0.68%


Q19. The Labrador Ocean current is current while the Gulf Stream is a current

(a) cold, warm
(b) cold, cold
(c) warm, warm
(d) warm, cold

Answer: (a) cold, warm


Q20. Dead sea in

(a) Jordan
(b) Lebanon
(c) Egypt
(d) Israel

Answer: (d) Israel


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment