MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. What are the important objects for survival of plants and animals?

(a) Rainfall
(b) Sun light
(c) Oxygen
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q2. Which gas creates a greenhouse effect?

(a) Nitrogen
(b) Oxygen
(c) Argon
(d) Carbon dioxide

Answer: (d) Carbon dioxide


Q3. Our earth is surrounded by a huge blanket of

(a) Sand
(b) Air
(c) Plants
(d) Water

Answer: (b) Air


Q4. When water evaporates from land and different water bodies, it becomes

(a) Ice
(b) Snow
(c) Rain
(d) Water Vapour

Answer: (d) Water Vapour


Q5. Which one of the following gases is present in the atmosphere in the highest amount?

(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) Lithium

Answer: (c) Nitrogen


Q6. Ionosphere is a part of:

(a) Troposphere
(b) Mesosphere
(c) Thermosphere
(d) Stratosphere

Answer: (c) Thermosphere


Q7. __ is this hour-to-hour, day to day condition of the atmosphere

(a) Wind
(b) Weather
(c) Season
(d) Climate

Answer: (b) Weather


Q8. Cold air is __ than hot air

(a) Small and heavy
(b) Less denser and light
(c) Denser and heavy
(d) Small and light

Answer: (c) Denser and heavy


Q9. Which gas is used by the green plants to make their food?

(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) None of these

Answer: (b) Carbon dioxide


Q10. What was invented by Anders Celsius?

(a) Barometer
(b) Thermometer
(c) Rain gauge
(d) None of the above

Answer: (b) Thermometer


Q11. Green plants use _ to make their food and release

(a) Oxygen, helium
(b) Carbon dioxide, hydrogen
(c) Helium, hydrogen
(d) Carbon dioxide, oxygen

Answer: (d) Carbon dioxide, oxygen


Q12. Pressure is associated with cloudy skies and wet weather and pressure is associated with clear and sunny skies.

(a) Low, Normal
(b) Normal, High
(c) Low, High
(d) High, also High

Answer: (c) Low, High


Q13. Which gas released in the atmosphere creates a greenhouse effect trapping the heat?

(a) Carbon dioxide
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) All of these

Answer: (a) Carbon dioxide


Q14. The quantity of oxygen in the air is:

(a) 78%
(b) 21%
(c) 15%
(d) 10%

Answer: (b) 21%


Q15. The air pressure is highest at

(a) Plain level
(b) Plateau level
(c) Sea level
(d) Mountain level

Answer: (c) Sea level


Q16. Jet planes flying in the sky leave a __ trail behind them

(a) Black
(b) Blue
(c) White
(d) Grey

Answer: (c) White


Q17. Excess amount of CO2 is responsible for

(a) global cooling
(b) global warming
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (b) global warming


Q18. Ozone layer is found in:

(a) Troposphere
(b) Mesosphere
(c) Thermosphere
(d) Stratosphere

Answer: (d) Stratosphere


Q19. As we _ the layers of atmosphere, the pressure _

(a) go up, rise
(b) go down, falls
(c) go down, does not change
(d) go up, falls

Answer: (d) go up, falls


Q20. The standard unit of measuring temperature is

(a) Fahrenheit
(b) Meter
(c) Kelvin
(d) Celsius

Answer: (c) Kelvin


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment