MCQ for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which of the following rivers does not form a delta?

(a) Godavari
(b) Mahanadi
(c) Narmada
(d) Krishna

Answer: (c) Narmada


Q2. Where is the Angel falls located?

(a) South Africa
(b) South America
(c) South India
(d) None of these

Answer: (b) South America


Q3. What is the name of the instrument used for measuring earthquake?

(a) Thermometer
(b) Seismograph
(c) Weighing machine
(d) All of these

Answer: (b) Seismograph


Q4. A massive earthquake hit Bhuj Town on

(a) 16th December 2001
(b) 26th January 2004
(c) 26th January 2001
(d) 16th December 2004

Answer: (c) 26th January 2001


Q5. What do you mean by a glacier?

(a) Moving of Layer of earth
(b) Moving of Soil
(c) Moving of ice
(d) None of these

Answer: (c) Moving of ice


Q6. On which scale is the earthquake measured?

(a) Plane scale
(b) Richter scale
(c) Compass
(d) Divider

Answer: (b) Richter scale


Q7. Natural cavity of weak rocks formed by action of waves

(a) Sea arches
(b) Stacks
(c) Sea caves
(d) Sea cliff

Answer: (c) Sea caves


Q8. What are the types of earthquake waves?

(a) P wave
(b) S wave
(c) L wave
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Q9. Where is ‘Niagara falls’ located?

(а) On the border between Canada and USA
(б) On the border between India and China
(c) On the border between India and Pakistan
(d) On the border between India and Nepal

Answer: (а) On the border between Canada and USA


Q10. The place on the surface above the focus is called the

(a) Vent
(b) Earthquake
(c) Cater
(d) Epicentre

Answer: (d) Epicentre


Q11. The earth’s crust is broken into a number of huge parts. They are called

(a) lithospheric plates
(b) metamorphic plates
(c) sedimentary plates
(d) none of these

Answer: (a) lithospheric plates


Q12. _ movements like earthquakes and volcanoes cause mass destruction over the surface of the earth.

(a) Slow
(b) External
(c) Sudden
(d) Erosional

Answer: (c) Sudden


Q13. Which is caused by the sudden movements of the earth?

(a) Volcano
(b) Folding
(c) Flood plain
(d) All of these

Answer: (a) Volcano


Q14. Which one of the following forces originates in the interior of the earth?

(a) Exogenic forces
(b) Endogenic forces
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (b) Endogenic forces


Q15. An earthquake is measured with a machine called a

(a) Theismograph
(b) Heismograph
(c) Seismograph
(d) Meismograph

Answer: (c) Seismograph


Q16. Where are Mushroom rocks are found?

(a) Deserts
(b) River valleys
(c) Glaciers
(d) Sea cliff

Answer: (a) Deserts


Q17. Sudden movements in the earth are called

(a) earthquakes
(b) building mountains
(c) focus
(d) none of these

Answer: (a) earthquakes


Q18. The place in the crust where the movement starts is called the

(a) Waves
(b) Focus
(c) Epicentre
(d) Crust

Answer: (b) Focus


Q19. What is known as the steep rocky coast rising most vertically above the sea water?

(a) Sea cliff
(b) Glaciers
(c) Sea waves
(d) Stacks

Answer: (a) Sea cliff


Q20. The place on the surface above the focus is known as

(a) epicentre
(b) focus
(c) forces
(d) lithosphere

Answer: (a) epicentre


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment