MCQ for Class 7 Geography Chapter 2 Inside our Earth with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. What is the radius of the earth?

(a) 3671 km
(b) 7163 km
(c) 6371 km
(d) 1736 km

Answer: (c) 6371 km


Q2. Igneous and sedimentary rocks can change into:

(a) Intrusive igneous rocks
(b) Extrusive igneous rocks
(c) Metamorphic rocks
(d) Igneous rocks

Answer: (c) Metamorphic rocks


Q3. Sandstone is made from

(a) Grains of soil
(b) Grains of plants
(c) Grains of water
(d) Grains of sand

Answer: (d) Grains of sand


Q4. Any natural mass of mineral matter that makes up the earth’s crust is called a

(a) rock
(b) road
(c) sediment
(d) none of these

Answer: (a) rock


Q5. Depth of mantle layer of the earth is:

(a) 2900 km
(b) 3000 km
(c) 3100km
(d) 3200 km

Answer: (a) 2900 km


Q6. The Taj Mahal is made of

(a) White marble
(b) Black marble
(c) Red marble
(d) Yellow marble

Answer: (a) White marble


Q7. The sediments are transported and deposited by

(a) wind
(b) water
(c) wind and water
(d) none of these

Answer: (c) wind and water


Q8. In search for oil engineers have dug a hole about:

(a) 3km
(b) 4km
(c) 5 km
(d) 6 km

Answer: (d) 6 km


Q9. Fossils are the remains of dead _

(a) Plants
(b) Animals
(c) Both a and b
(d) None of the above

Answer: (c) Both a and b


Q10. The process of transformation of the rock from one form to another is known as

(a) road cycle
(b) food cycle
(c) rock cycle
(d) all of these

Answer: (c) rock cycle


Q11. __ minerals are found in the continental masses

(a) Silica and alumina
(b) Silica and magnesium
(c) Nickel and iron
(d) Silica and iron

Answer: (a) Silica and alumina


Q12. Where is the deepest mine in the world located?

(a) South America
(b) South Africa
(c) South India
(d) South Australia

Answer: (b) South Africa


Q13. The Deccan plateau is made up of:

(a) Clay
(b) Granite
(c) Basalt
(d) None of the above

Answer: (c) Basalt


Q14. There are three major types of rocks except

(a) Metamorphic rocks
(b) Sedimentary rocks
(c) Igneous rocks
(d) Mantle rocks

Answer: (d) Mantle rocks


Q15. The depth of the deepest mine in South Africa is

(a) one km
(b) two km
(c) three km
(d) four km

Answer: (d) four km


Q16.The innermost layer is the core is made of:

(a) Nickel and Iron
(b) Silica and Alumina
(c) Silica and magnesium
(d) a and b both

Answer: (a) Nickel and Iron


Q17. Which type of rocks is called primary rocks

(a) Fossils
(b) Igneous
(c) Metamorphic
(d) Sedimentary

Answer: (b) Igneous


Q18. The upper most layer of the earth’s surface is called

(a) the crust
(b) the brust
(c) the roads
(d) the forest

Answer: (a) the crust


Q19. What is meaning of igneous?

(a) Air
(b) Water
(c) Lime
(d) Fire

Answer: (d) Fire


Q20. When magma from deep below forces its way up to earths surface, it is called

(a) Sand
(b) Marble
(c) Sediments
(d) Volcano

Answer: (d) Volcano


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment