MCQ for Class 7 Geography Chapter 10 Life in the Deserts with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. The maximum temperature of Sahara during day time is about 50°C and at nights it is

(a) 0°C
(b) 10°C
(c) 30°C
(d) 40°C

Answer: (a) 0°C


Q2. An animal found in Sahara is:

(a) Jackal
(b) Ostrich
(c) Lion

Answer: (a) Jackal


Q3. Sahara rocky surface are _ m high

(a) 2500
(b) 1048
(c) 500
(d) 2047

Answer: (a) 2500


Q4. Which of these trees is not found in Sahara desert?

(a) Mango
(b) Date palm
(c) Acacia
(d) All of these

Answer: (a) Mango


Q5. The altitude in Ladakh varies from 3000 m in Kargil to more than ………….. m in Karakoram.

(a) 7,000
(b) 8,000
(c) 9,000

Answer: (b) 8,000


Q6. Sahara once used to be a

(a) lush green desert
(b) lush green plain
(c) lush green mountain
(d) lush green plateau

Answer: (b) lush green plain


Q7. What is the energy product in great demand throughout the world?

(a) Uranium
(b) Fats
(c) Manganese
(d) Oil

Answer: (d) Oil


Q8. The world’s largest desert is:

(a) Sahara
(b) Thar
(c) Ladakh

Answer: (a) Sahara


Q9. Ladakh is also known as

(a) Khapa-tuaregs
(b) Khapa-chan
(c) Khapa-bedouins
(d) Khapa-drass

Answer: (b) Khapa-chan


Q10. One animal whose hair is not used to make woollen clothes is:

(a) Sheep
(b) Goat
(c) Lion

Answer: (c) Lion


Q11. In Ladakh the word ‘La’ means

(a) Mountain Pass
(b) Plain Pass
(c) Desert Pass
(d) Plateau Pass

Answer: (a) Mountain Pass


Q12. Which region is characterised by extremely high or low temperature and has scarce vegetation?

(a) Desert
(b) Fertile land
(c) Grassland
(d) None of these

Answer: (a) Desert


Q13. Which of the following mineral is not found in the Sahara desert among the following?

(a) Gold
(b) Phosphate
(c) Manganese

Answer: (a) Gold


Q14. In Ladakh _ milk is used to make cheese and butter

(a) Cow
(b) Yak
(c) Wild sheep
(d) Dog

Answer: (b) Yak


Q15. How many countries touch Sahara desert?

(a) Eleven
(b) Thirteen
(c) Sixteen
(d) Twenty

Answer: (a) Eleven


Q16. Which of the following country is not touched by the Sahara desert?

(a) Egypt
(b) Libya
(c) Saudi Arabia

Answer: (c) Saudi Arabia


Q17. Tafilalet Oasis is in

(a) Egypt
(b) Algeria
(c) Morocco
(d) Libya

Answer: (c) Morocco


Q18. What was the maximum temperature recorded at Al-Azizia in south of Tripoli in Sahara desert in 1922?

(a) 48°C
(b) 48.7°C
(c) 57.7°C
(d) 39.7°C

Answer: (c) 57.7°C


Q19. Ladakh is located in the:

(а) Western side of the Jammu and Kashmir
(b) Eastern side of the Jammu and Kashmir
(c) Northern side of Jammu and Kashmir

Answer: (b) Eastern side of the Jammu and Kashmir


Q20. Ladakh lies in the rain shadow of

(a) Aravali
(b) Alps
(c) Himalaya
(d) Kanchenjunga

Answer: (c) Himalaya


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment