MCQ for Class 7 Geography Chapter 1 Environment with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. On _ every year World Environment Day is celebrated.

(a) 5 June
(b) 5 July
(c) 25 June
(d) 25 July

Answer: (a) 5 June


Q2. Who interact with the environment and modify it according to their needs?

(a) Human beings
(b) Animals
(c) Rivers
(d) Mountains

Answer: (a) Human beings


Q3. Which of the following is a human made environment?

(a) Hydrosphere
(b) Economic
(c) Industries

Answer: (c) Industries


Q4. Which of the following is created by the nature

(a) Books, Copy, Pencil
(c) Mountains, Rivers, Trees
(c) Hospital, Roads, Bridges
(d) Car, Scooter, Trains

Answer: (c) Mountains, Rivers, Trees


Q5. Which one of the following is not a threat to environment?

(a) Growing population
(b) Growing plants
(c) Growing industries
(d) All of these

Answer: (b) Growing plants


Q6. Human beings with the environment and modify it according to their

(a) Need, goods
(b) Interact, goods
(c) Interact, needs
(d) Goods, needs

Answer: (c) Interact, needs


Q7. A _ is necessary between the natural and human environment

(a) Perfect balance
(b) Imperfect balance
(c) Perfect imbalance
(d) Imperfect imbalance

Answer: (a) Perfect balance


Q8. Which of the following is biotic?

(a) Plants
(b) Land
(c) Water
(d) Soil

Answer: (a) Plants


Q9. What is the solid crust of the earth is called?

(a) Atmosphere
(b) Lithosphere
(c) Crust
(d) All of these

Answer: (b) Lithosphere


Q10. __ must learn to live and use their environment in a harmonious way

(a) Animals
(b) Plants
(c) Humans
(d) Birds

Answer: (c) Humans


Q11. Trade in which goods are trade without money

(a) Import trade
(b) Export trade
(c) Barter trade
(d) Commercial trade

Answer: (c) Barter trade


Q12. Which one of the following is a basic life support system?

(a) Music system
(b) Environment
(c) Transportation
(d) None of these

Answer: (b) Environment


Q13. What is a source of mineral wealth?

(a) Atmosphere
(b) Biosphere
(c) Lithosphere

Answer: (c) Lithosphere


Q14. What do plant and animal kingdom make together?

(a) Biosphere
(b) Hydrosphere
(c) Atmosphere
(d) All the above

Answer: (a) Biosphere


Q15. Which one of the following is created by nature?

(a) Cars, scooters and buses
(b) Mountains, rivers and trees
(c) Roads, books, pen and copies
(d) All of these

Answer: (b) Mountains, rivers and trees


Q16. The domain of water is referred to as:

(a) Hydrosphere
(b) Atmosphere
(c) Lithosphere

Answer: (a) Hydrosphere


Q17. Life bearing layer on the earth is

(a) Lithosphere
(b) Hydroshphere
(c) Atmoshpere
(d) Biosphere

Answer: (d) Biosphere

Q18. Which one of the fallowing animals is called the ship of the desert?

(a) Camel
(b) Goat
(c) Cow
(d) Dogs

Answer: (a) Camel


Q19. Who protect earth from the harmful rays and scorching heat of the Sun?

(a) Mechanical force
(b) Gravitational force
(c) Atmosphere

Answer: (c) Atmosphere


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment