Class 7 English An Alien Hand MCQ with Answers Chapter 3 The Desert

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. A cold desert is –

(a) Thar
(b) Ladakh
(c) Sahara

Answer: (b) Ladakh


Q2. Deserts heat up rapidly during and cool off rapidly at

(a) day, day
(b) night, day
(c) day, night
(d) none of the above

Answer: (c) day, night


Q3. The camel is able to maintain

(a) the weight
(b) health
(c) its stock of water
(d) both (a) and (b)

Answer: (c) its stock of water


Q4. Mounds which are constructed by strong wind in a desert are called –

(a) Sand bar
(b) Sand bed
(c) Sand dunes

Answer: (c) Sand dunes.


Q5. What is a green island in the middle of a desert with a little water called?

(a) Desert
(b) Oasis
(c) Spring
(d) None of the above

Answer: (b) Oasis


Q6. The cactus stores water in:

(a) the morning
(b) its thick stems
(c) the rains
(d) both (a) and (b)

Answer: (b) its thick stems


Q7. Which animal is known as the ‘ship of the desert’?

(a) Desert fox
(b) Camel
(c) Giraffe

Answer: (c) Camel.


Q8. Heaps of sand are called ……………….

(a) hills
(b) deserts
(c) sand dunes
(d) mountains

Answer: (c) sand dunes


Q9. Humidity acts like a:

(a) great cover of air
(b) blanket on earth
(c) protector of the sun
(d) coolant

Answer: (b) blanket on earth


Q10. From where do the small desert animals get water?

(a) From plant juices
(b) From moisture in the meat
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer: (c) Both (a) and (b)


Q11. The desert is a dry place where there is:

(a) a great variation in day and
(b) a great variation in the temperatures night
(c) great rain
(d) a cloud cover

Answer: (b) a great variation in the temperatures night


Q12. It is difficult to think about the desert’s look for those who –

(a) Lived in plains
(b) Lived in the forest or hillside
(c) Never saw a bare area like desert

Answer: (b) Lived in the forest or hillside.


Q13. Which plants can store water in their thick stems?

(a) Cactus
(b) Rose
(c) Banana
(d) Mulberry

Answer: (a) Cactus


Q14. An oasis In the desert Is like a:

(a) comfort
(b) green Island
(c) pearl
(d) both(a) and (b)

Answer: (b) green Island


Q15. A desert is –

(a) Completely waterless
(b) Entirely
(c) Home of variety of a people, animals and plants

Answer: (c) Home of variety of a people, animals and plants.


Q16. The major feature of all deserts is

(a) dryness
(b) variation of temperature
(c) lack of water
(d) all the above

Answer: (d) all the above


Q17. Sand dunes move

(a) from one place to the other
(b) slowly
(c) when strong winds blow
(c) both (a) and (b)

Answer: (c) both (a) and (b)


Q18. An oasis is like a –

(a) Green island
(b) Small hill
(c) Small arbor

Answer: (a) Green island.


Q19. What does the moisture in the air act as?

(a) like a blanket
(b) like an umbrella
(c) like a water table
(d) none of the above

Answer: (a) like a blanket


Q20. When it gets hot inside the body, we:

(a) become uneasy
(b) get angry
(c) sweat
(d) none of the above

Answer: (c) sweat


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Prose


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Poems

MCQ Questions for Class 7 English with Answers An Alien Hand


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment