Class 7 English An Alien Hand MCQ with Answers Chapter 10 An Alien Hand

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. The sun changed its course resulting :

(a) in upsetting the balance of
(b) in the destruction on Mars nature
(c) in the total extinction of Animals
(d) none of the above

Answer: (d) none of the above


Q2. How many aircrafts were approaching our planet?

(a) one
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer: (b) Two


Q3. Tillo’s father manages to survive in the secret passage because –

(a) He had the ability to survive in these area
(b) He had been trained to survive and work on that place
(c) He had some super powers to survive there

Answer: (b) He had been trained to survive and work on that place.


Q4. To survive on Mars, people needed:

(a) machines
(b) special space-suit
(c) solar energy
(d) none of the above

Answer: (c) solar energy


Q5. Where had the spacecraft come from?

(a) Earth
(b) Mercury
(c) Mars
(d) None of the above

Answer: (a) Earth


Q6. Tillo’s father working in the team whose responsibility is –

(a) To keep watch on the machines which make the solar energy possible
(b) To manage all the external things
(c) To father all his seniors

Answer: (a) To keep watch on the machines which make the solar energy possible.


Q7. TV Screen in the Control Room showed:

(a) an Alien spacecraft with men
(b) Tilloo on the surface
(c) dad enjoying siesta their planet
(d) two spacecrafts coming towards

Answer: (d) two spacecrafts coming towards


Q8. The Viking Mission found no signs of life on

(a) Mars
(b) Moon
(c) Earth
(d) None of the above

Answer: (a) Mars


Q9. Next day Tillo’s father saw a crowd around the –

(a) Mechanical system
(b) His chamber
(c) Big TV screen

Answer: (c) Big TV screen.


Q10. The scientists at NASA were disappointed as:

(a) there were signs of life
(b) there were no signs of life
(c) the martian surface was dark
(d) no machines could be installed there

Answer: (b) there were no signs of life


Q11. Everyday Tillo’s father went for work –

(a) Through a secret passage
(b) By a den
(c) Through a broad street

Answer: (a) Through a secret passage.


Q12. Tilloo managed to find his way to the forbidden passage:

(a) by putting his dad’s security
(b) by putting his hand into the slot card into the slot
(c) by putting his identity card into the slot
(d) both (a) and (b)

Answer: (a) by putting his dad’s security


Q13. What was shown by the big T.V. Screen?

(a) An extinct animal
(b) A dot
(c) A photograph
(d) None of the above

Answer: (b) A dot


Q14. The metal door of that secret passage opened –

(a) By a key
(b) As Tillo slip the magic card into slot
(c) When Tillo says “open the door”

Answer: (b) As Tillo slip the magic card into a slot.


Q15. After emerging from his underground home, Tilloo hoped:

(a) to climb
(b) to see the sun
(c) to see the stars
(d) either (b) or (c)

Answer: (d) either (b) or (c)


Q16. Which is the only planet where life exists till now?

(a) Sun
(b) Moon
(c) Mars
(d) Earth

Answer: (d) Earth


Q17. Tillo was detected by –

(a) His father
(b) A security staff
(c) Mechanical devices

Answer: (c) Mechanical devices.


Q18. Tilloo was advised:

(a) to go to the surface of mars
(b) not to go to the surface
(c) not to reach the surface of the
(d) none of the above planet

Answer: (c) not to reach the surface of the


Q19. Who was the incharge of defence?

(a) Number two
(b) Number three
(c) Number one
(d) None of the above

Answer: (c) Number one


Q20. Tillo’s father told him about that passage –

(a) It was too dark to walk
(b) The air is too thin to breathe and the temperature is so low that someone would freeze to death
(c) The path was very dangerous as there were many wild creatures

Answer: (b) The air is too thin to breathe and the temperature is so low that someone would freeze to death.


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Prose


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Poems

MCQ Questions for Class 7 English with Answers An Alien Hand


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment