Class 7 English An Alien Hand MCQ with Answers Chapter 1 The Tiny Teacher

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Each ant greets all the other ants coming from the opposite side by touching their –

(a) Feelers
(b) Legs
(c) Head

Answer:- (a) Feelers.


Q2. Who lays the eggs ?

(a) The worker ant
(b) The queen ant
(c) Male ant
(d) Grubs

Answer: (b) The queen ant


Q3. Soldiers live in:

(a) buildings
(b) burrows
(c) asylums
(d) barracks

Answer: (b) burrows


Q4. Homes of ants are called –

(a) Anthrills
(b) Anthills
(c) Anthiuse

Answer: (b) Anthills.


Q5. Which is the commonest kind of ants ?

(a) Black
(b) Yellow
(c) Green
(d) White

Answer: (a) Black


Q6. The ‘jobs of workers’ needs first:

(a) soldiers
(b) builders
(c) training
(d) cleaners

Answer: (c) training


Q7. The new born young ants are called –

(a) Grubs
(b) Maggots
(c) Wriggler

Answer:- (a) Grubs.


Q8. Which is the smallest, wisest and cleverest insect ?

(a) Fly
(b) Mosquito
(c) Worm
(d) Ant

Answer: (d) Ant


Q9. We learn the lesson of from the tiny teacher:

(a) hard work
(b) caring for the young
(c) discipline
(d) all the above

Answer: (d) all the above


Q10. The workers ants spend their time mostly –

(a) Searching for food
(b) Searching for shed
(c) In wondering

Answer:- (a) Searching for food.


Q11. Man wonders that the smallest creature is the:

(a) dullest
(b) cleanest
(c) richest
(d) wisest

Answer: (d) wisest


Q12. Who is the wisest insect among the following?

(a) Mosquito
(b) Fly
(c) Ant

Answer: (c) Ant


Q13. Who is treated as cow in the ants colony ?

(a) Black insect
(b) White fly
(c) Greenfly
(d) Grey fly

Answer: (c) Greenfly


Q14. People have watched their daily behaviour:

(a) in its colony
(b) minutely
(c) closely
(d) both (b) and (c)

Answer: (d) both (b) and (c)


Q15. To communicate with other ants, an ant uses its –

(a) Legs
(b) Feelers
(c) Eyes

Answer:- (b) Feelers.


Q16. The grubs are guarded by

(a) soldier ant
(b) king ant
(c) worker ant
(d) queen ant

Answer: (a) soldier ant


Q17. Each ant does its work:

(a) intelligently and bravely
(b) all of a sudden
(c) only at dawn
(d) both (b) and (c)

Answer: (a) intelligently and bravely


Q18. People have kept ants as pets because –

(a) Ants are very helpful
(b) They love ants as a pet
(c) They wanted to watched their daily behavior very closely.

Answer: (c) They wanted to watched their daily behavior very closely .


Q19. Who spend most of their time searching for food ?

(a) Soldier ant
(b) Queen ant
(c) King ant
(d) Worker ant

Answer: (d) Worker ant


Q20. The time period for a grub to become a complete ant is:

(a) two to three weeks
(b) five to six weeks
(c) four weeks
(d) none of the above

Answer: (b) five to six weeks


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Prose


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Poems

MCQ Questions for Class 7 English with Answers An Alien Hand


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment