MCQ for Class 7 Civics Chapter 9 A Shirt in the Market with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Where is cotton sold in Andhra Pradesh?

(a) Kurnool
(b) Hyderabad
(c) Vijaywada
(d) None of these

Answer: (a) Kurnool


Q2. Small farmers are exploited by:

(a) Consumers
(b) Producers
(c) Big traders

Answer: (c) Big traders


Q3. These markets are not daily markets but are to be found at a particular place on one or maybe two days of the week. These markets most often sell everything that a household needs ranging from vegetables to clothes to utensils.

(a) Fortnight market
(b) Weekly market
(c) Monthly market
(d) Day Market

Answer: (b) Weekly market


Q4. Which is a factory where seeds are removed from cotton bolls and then spun into thread?

(a) Ginning mill
(b) Cloth mill
(c) Handloom factory
(d) Powerloom factory

Answer: (a) Ginning mill


Q5. The one of the world’s biggest bi-weekly market of Erode is located in:

(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu

Answer: (c) Tamil Nadu


Q6. Who earn the least in the Erode market

(a) Consumer
(b) Agents
(c) Retailer
(d) Weaver

Answer: (d) Weaver


Q7. Which is the largest cloth market in the world?

(a) Tamil Nadu
(b) Delhi
(c) Ahmedabad
(d) Agra

Answer: (a) Tamil Nadu


Q8. How a merchant distributes work among the weavers?

(a) Based on orders received
(b) Based on wages
(c) Based on ages
(d) None of these

Answer: (a) Based on orders received


Q9. Where can one-buy branded product from

(a) Wholesale market
(b) Neighbour shops
(c) Shopping complex
(d) Weekly market

Answer: (c) Shopping complex


Q10. Who sends the manufactured garments to other countries of the world?

(a) Exporter
(b) Importer
(c) Manufacturer
(d) Worker

Answer: (a) Exporter


Q11. The amount that is left or gained from earnings after deducting all the costs. If the costs are more than the earnings, it would lead to a loss.

(a) Profit
(b) Expenditure
(c) Income
(d) Revenue

Answer: (a) Profit


Q12. The story of shirt does begins with:

(a) Spinning
(b) Production of Cotton
(c) Weaving
(d) Selling

Answer: (b) Production of Cotton


Q13. The Impex garment factory employs mostly:

(a) Women
(b) Men
(c) Children

Answer: (a) Women


Q14. Budh bazaar and Shani bazaar are the example of

(a) Shopping complex
(b) Weekly market
(c) International market
(d) Shops in neighbourhood

Answer: (b) Weekly market


Q15. How much amount did Swapna borrow to buy seeds, fertilizers, pesticides etc.?

(a) Rs 1500
(b) Rs 2000
(c) Rs 2500
(d) Rs 3000

Answer: (c) Rs 2500


Q16. The workers in the garment factory work atleast:

(a) 1 to 3 hours
(b) 10 to 12 hours
(c) 6 hours

Answer: (b) 10 to 12 hours


Q17. When the Buying and selling takes place __ in the chain

(a) In the end
(b) Every step
(c) In the mid only
(d) In the beginning

Answer: (b) Every step


Q18. What promise did Swapna make to the traders?

(a) Not to give interest to him
(b) To give heavy amount of interest
(c) To sell her all cotton to him
(d) None of these

Answer: (c) To sell her all cotton to him


Q19. Who links the producer of cotton to the buyer at the supermarket?

(a) A chain of market
(b) Only wholesalers
(c) None

Answer: (a) A chain of market


Q20. Weaver’s _ are one way to reduce the dependence on the merchant and to earn a higher income for the weavers.

(a) Traders
(b) Company
(c) Cooperatives
(d) Partnership

Answer: (c) Cooperatives


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment