MCQ for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around Us with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Shopkeepers in a weekly market are

(a) small traders
(b) large traders
(c) wholesalers
(d) all of these

Answer: (a) small traders


Q2. A ……………. has a permanent shop.

(a) Hawker
(b) Shop owner
(c) Both (a) and (b)

Answer: (b) Shop owner


Q3. Who finally sell goods to consumer

(a) Producers
(b) Wholesaler
(c) Retailer
(d) Agents

Answer: (c) Retailer


Q4. Erode market is situated in

(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Odisha
(d) Tamil Nadu

Answer: (d) Tamil Nadu


Q5. From where can we buy the medicines?

(a) Weekly market
(b) Dairy
(c) Chemist shop
(d) Groceries

Answer: (c) Chemist shop


Q6. A market that is held on a specific day of a week is:

(a) Daily market
(b) Weekly market
(c) None

Answer: (b) Weekly market


Q7. Who among the following sell goods at higher price than other in the chain market

(a) Producer
(b) Retailer
(c) Agent
(d) Wholesaler

Answer: (b) Retailer


Q8. Collecting __ item has become status symbol

(a) Free
(b) Cheap
(c) Branded
(d) Natural

Answer: (c) Branded


Q9. The road side hawkers sell a large building with many floors having

(a) vegetables
(b) fruits
(c) plastic items
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q10. A hawker sells his goods at:

(a) Cheaper rates
(b) Costly rates
(c) Free of cost

Answer: (a) Cheaper rates


Q11. Who gain by exploiting the craftsmen and pay lower prices for their goods and services

(a) Businessmen
(b) Intermediaries
(c) Consumers
(d) Buyers

Answer: (b) Intermediaries


Q12. Who buys the bales

(a) Retailers
(b) Grocery shop
(c) Spinning mill
(d) Ginning mill

Answer: (c) Spinning mill


Q13. What are different types of markets?

(a) Weekly
(b) neighbourhood
(c) Mall
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q14. The shops that are useful as they are near our home and we can go there on any day of the week are:

(a) Neighbourhood shops
(b) Shops on weekly market
(c) None

Answer: (a) Neighbourhood shops


Q15. Which of the following things will not find in a weekly market

(a) Branded clothes
(b) Groceries
(c) Non-branded clothes
(d) Vegetables

Answer: (a) Branded clothes


Q16. If the weavers were to buy yarn on their own and sell cloth, they would probably earn

(a) Three times more
(b) Five times more
(c) Four times more
(d) Two times more

Answer: (a) Three times more


Q17. Why is weekly market called so?

(a) Because it is held on a specific day of the week
(b) Because it is held on alternate days
(c) Because it is held daily
(d) All of the above

Answer: (a) Because it is held on a specific day of the week


Q18. Who buys products in large quantities?

(a) Workers
(b) Retailers
(c) Wholesale traders

Answer: (c) Wholesale traders


Q19. Erode is a

(a) Stationary market
(b) Vegetable market
(c) Fruit market
(d) Cloth market

Answer: (d) Cloth market


Q20. Order of Chain of marketing

(a) Producer-Agents -Retailer- Wholesaler
(b) Agents- Producer -Wholesaler-Retailer
(c) Producer-Wholesaler-Retailer-Agents
(d) Producer-Agents-Wholesaler-Retailer

Answer: (d) Producer-Agents-Wholesaler-Retailer


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment