MCQ for Class 7 Civics Chapter 7 Understanding Advertising with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. __ is a latter or petition signed by the many people to show support for a cause or an action

(a) Petition campaign
(b) Support campaign
(c) Cause campaign
(d) Signature campaign

Answer: (d) Signature campaign


Q2. The naming of a product is called:

(a) Branding
(b) Advertising
(c) Both (a) and (b)

Answer: (a) Branding


Q3. Identification of brands is created through the process of

(a) processing
(b) manufacturing
(c) advertising
(d) all of the above

Answer:(c) Advertising


Q4. When a company takes masoor ki daal and puts it into a packet, it will need

(a) a special name (brand name)
(b) masoor ki daal
(c) top taste daal
(d) None of these

Answer: (a) a special name (brand name)


Q5. Most of the cartoons that you see on television are mostly from

(a) Japan or the Pakistan
(b) China or the United States
(c) Japan or the United States
(d) China or the Pakistan

Answer: (c) Japan or the United States


Q6. Branded products can get:

(a) Cheaply
(b) Costly
(c) Most cheaply

Answer: (b) Costly


Q7. Who is confused because it really cannot be differentiated between top taste item and best taste item?

(a) Consumer
(b) Manufacturer
(c) Shopkeeper
(d) Dealer

Answer: (a) Consumer


Q8. When did the advertisement see the most scientific research

(a) 1940
(b) 1970
(c) 1960
(d) 1950

Answer: (c) 1960


Q9. Who promotes products through advertisements?

(a) Film stars
(b) Cricketers
(c) Both (a) and (b)

Answer: (c) Both (a) and (b)


Q10. What is the rate for 30 seconds advertisement on a major T.V. channel?

(a) one lac rupees
(b) 1.50 lac rupees
(c) 1.65 lac rupees
(d) 2.10 lac rupees

Answer: (c) 1.65 lac rupees


Q11. Branded products cost more than the non-branded ones because of the costs involved in

(a) packaging
(b) advertising
(c) manufacturing
(d) both a and b

Answer:(d) both a and b


Q12. Where all do we see advertisements?

(a) Televisions
(b) newspapers
(c) magazines
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q13. Who invented television

(a) John L. Baird
(b) John B. Laird
(c) John S. Saird
(d) John M. Naird

Answer: (a) John L. Baird


Q14. Which advertisements have to larger message for society?

(a) Advertisement related to Daily soaps
(b) Commercial advertising
(c) Social advertisement

Answer: (c) Social advertisement


Q15. Social advertisements are the advertisements made by the

(a) Small businessman
(b) State
(c) Private agencies
(d) All of the above

Answer:(d) All of the above


Q16. Advertisements draw our attention towards

(a) products
(b) brands
(c) brand values
(d) all of them

Answer: (d) all of them


Q17. In the following ways media play an important role in democracy except

(a) Media helps in forming opinion of the masses
(b) Public does not aware of the fraudulent practices
(c) Medias information citizen can learn how the government work
(d) Media also announces the opinion of the public about certain issues, problem

Answer: (b) Public does not aware of the fraudulent practices


Q18. Advertising a product is a:

(a) Cheaply affair
(b) Costly affair
(c) Badly affair

Answer: (c) Badly affair


Q19. __ is/are expensive

(a) Only producing advertisements
(b) Only showing advertisements
(c) Both a and b
(d) None of the above

Answer:(c) Both a and b


Q20. What does refer to the person for whom the goods have been made and who pays money to buy and use them?

(a) Producer
(b) Consumer
(c) Advertiser
(d) All of these

Answer: (b) Consumer


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment