MCQ for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which type of media offer a large variety of information to suit the taste of different readers?

(a) Electronic media
(b) Print media
(c) Mass media
(d) All of these

Answer: (b) Print media


Q2. Television, radio and newspaper are called:

(a) Mass media
(b) Print media
(c) Local media

Answer: (a) Mass media


Q3. Which of the following is example of print media

(a) Radio and Magazine
(b) Newspaper and Magazine report
(c) Television and Newspaper
(d) Telephone and Newspaper

Answer: (b) Newspaper and Magazine report


Q4. Which is the main source of income of media?

(a) Advertisements
(b) Articles
(c) General news
(d) None of these

Answer: (a) Advertisements


Q5. what is one positive aspect of television?

(a) Enabled people to waste their money
(b) Enabled ourselves as member of larger global world
(c) Enabled people to spend their time
(d) None of these

Answer: (b) Enabled ourselves as member of larger global world


Q6. The promotion of the saleable goods , services and ideas by the a reputed sponsor is termed as

(a) Ideology
(b) Advertising
(c) Servicing
(d) Selling

Answer: (b) Advertising


Q7. On which basis are the cost of advertisement set?

(a) Popularity of channel
(b) Popularity of product
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (a) Popularity of channel


Q8. what do you mean by mass media?

(a) Television
(b) Radio
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer: (c) Both a and b


Q9. This refers to a thing or service that has been made for being sold in the market.

(a) Consumer
(b) Selling
(c) Production
(d) Product

Answer: (d) Product


Q10. Between which period’s media was censored in India?

(a) 1990-1992
(b) 1975-1977
(c) 1952-1954
(d) 1978-1979

Answer: (b) 1975-1977


Q11. This refers to news reports, articles, interviews, stories, etc., that are printed in newspapers, magazines and books for a wide audience to read.

(a) Report
(b) Broadcast
(c) Print paper
(d) Publish

Answer: (d) Publish


Q12. Which of the following are forms of media?

(a) T.V.
(b) Radio
(c) Newspaper
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q13. Television was invented by:

(a) J.L. Baird
(b) Dr. Alexander Graham Bell
(c) Isaac newton

Answer: (a) J.L. Baird


Q14. Which of the following is not the example of digital media

(a) Book
(b) TV
(c) Mobile phone
(d) Internet

Answer: (a) Book


Q15. Which one of the following is print media?

(a) Newspaper
(b) T.V.
(c) Radio
(d) Television

Answer: (a) Newspaper


Q16. Khabar Leahriya is a:

(a) Magazine
(b) Newspaper
(c) Novel

Answer: (b) Newspaper


Q17. Which of the following is not an example of social advertisement

(a) Paying tax on time
(b) Use of sunsilk for your hair
(c) Save every drop of water
(d) Using energy saving fuel

Answer: (b) Use of sunsilk for your hair


Q18. Which has brought the world closer to us?

(a) Television
(b) Taperecorder
(c) Typewriter
(d) None of these

Answer: (a) Television


Q19. Media is often controlled by:

(a) Government
(b) Prime minister
(c) Business houses

Answer: (c) Business houses


Q20. This word is used to refer to a TV or radio programme that is widely transmitted.

(a) Print
(b) Broadcast
(c) Publish
(d) Report

Answer: (b) Broadcast


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment