MCQ for Class 7 Civics Chapter 5 Women Change the World with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 social science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 social science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. In the most families, what were their main aims after their girls finish school?

(a) Marriage
(b) Job opportunities
(c) Higher educations
(d) All of these

Answer: (a) Marriage


Q2. Who became the first woman engine driver of the northern

(a) Laxmi Lakra
(b) Rashsundari Devi
(c) Rokeya Sakhawat Hossain

Answer: (a) Laxmi Lakra


Q3. This refers to physical or verbal behaviour that is of a sexual nature and against the wishes of a woman.

(a) Male harassment
(b) Sexual harassment
(c) Gender harassment
(d) Domestic harassment

Answer: (b) Sexual harassment


Q4. What did women NOT do in pottery trade?

(a) Collect the mud
(b) Prepare the earth
(c) Operate the wheel
(d) None of these

Answer: (c) Operate the wheel


Q5. International women’s day is celebrated on:

(a) 7 March
(b) 8 March
(c) 9 March

Answer: (b) 8 March


Q6. Earlier it was believed that if a woman learnt to read and write

(a) she would bring bad luck to her society
(b) she would bring bad luck to her family
(c) she would bring bad luck to her husband and become a widow
(d) she would bring bad luck to her children

Answer: (c) she would bring bad luck to her husband and become a widow


Q7. Which of the following became more common in 19th century?

(a) Hospitals
(b) Schools
(c) Discos
(d) Restaurants

Answer: (b) Schools


Q8. what do you mean by stereotypes?

(a) All boys are superior in class
(b) All people are behaved in a particular manner
(c) Rich people are higher in class
(d) None of these

Answer: (b) All people are behaved in a particular manner


Q9. What can you say about the work of men and women

(a) Women work should be valued more than men
(b) Should devalued the work of men and women
(c) Should be equally valued
(d) Men work should be valued more than women

Answer: (c) Should be equally valued


Q10. In which year the law was passed to give women protection from domestic violence?

(a) 2000
(b) 2001
(c) 2006
(d) 2005

Answer: (c) 2006


Q11. Women work in agricultural sector includes

(a) planting, weeding, harvesting and threshing
(b) planting, seeding, harvesting and digging
(c) planting, weeding, harvesting and digging
(d) planting, seeding, harvesting and playing

Answer: (a) planting, weeding, harvesting and threshing


Q12. Which a way to create new opportunities for women?

(a) Household work
(b) Education
(c) Protest
(d) All of these

Answer: (b) Education


Q13. Driving her train was written by:

(a) Rokeya Sekhawat Hossain
(b) Ramabai
(c) Neeta Lai

Answer: (c) Neeta Lai


Q14. The 2001 census also found that girls are less likely, than girls, to complete primary school

(a) Muslim, Dalit and Adivasi
(b) Adivasi, Dalit and Muslims
(c) Dalit , Hindu and Adivasi
(d) Hindu, Dalit and Muslims

Answer: (a) Muslim, Dalit and Adivasi


Q15. In which profession do we find more women?

(a) Nursing
(b) Teaching
(c) Both of these
(d) None of these

Answer: (c) Both of these


Q16. Ramabai was given the title of ‘pandita’ because she could read and write the language:

(a) English
(b) Sanskrit
(c) Hindi

Answer: (b) Sanskri


Q17. The provision of _ helps many women to take up employment outside the home

(a) Hospital
(b) Law
(c) Creches
(d) Court

Answer: (c) Creches


Q18. what kind of the following jobs are females engaged more than males?

(a) Nurses
(b) Farmers
(c) Pilots
(d) Factory workers

Answer: (a) Nurses


Q19. Rashsundari Devi was from:

(a) Bengal
(b) Maharashtra
(c) manipur

Answer: (a) Bengal


Q20. According to the 1961 census, about _per cent of all boys and men and per cent of all girls and women

(a) 10, 15
(b) 40, 15
(c) 20, 25
(d) 30, 65

Answer: (b) 40, 15


MCQ Questions for Class 7 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 7 SST Civics with Answers


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment